Hlavní obsah

Provoz letiště v Líních u Plzně by mohl převzít státní podnik LOM Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně

Firma PlaneStation má licenci na provoz letiště v Líních u Plzně. Jenže podle nedávného soudního verdiktu se musí z tamějšího armádního areálu do dvou měsíců vystěhovat. Oprávnění tak společnosti pravděpodobně zanikne. Jak Novinky zjistily, nahradit by ji mohl státní podnik LOM Praha.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Letiště v Líních, kde funguje i letecká záchranka.

Článek

PlaneStation uzavřel v roce 2000 s ministerstvem obrany smlouvu na 50 let. Po čase však přestal platit nájem, podle jednatele firmy Petra Kutného ho resort uvedl v omyl. Krajský soud v Plzni však minulou středu rozhodl, že smlouva byla platná a společnost měla plnit své závazky.

Neumím si představit, že si sbalíme kufry, zamkneme věž a řekneme nazdar
Petr Kutný

Je tedy povinna areál vyklidit do dvou měsíců od chvíle, kdy dostane rozsudek v písemné podobě. Zvrátit to může pouze Nejvyšší soud, jenž by také mohl odložit vykonavatelnost rozhodnutí o vystěhování. „Dovolání si určitě podám,“ potvrdil Novinkám Kutný.

Doufá, že se s ministerstvem ještě domluví a bude dál letiště provozovat. „Neumím si představit, že si sbalíme kufry, zamkneme věž a řekneme nazdar,“ sdělil.

Armáda chce na letišti logistické centrum

Šéf Evropské asociace pro rozvoj všeobecného letectví Štefan Koprda připomněl, že tamější záložní armádní prostory využívají nejenom aviatické školy. „Probíhá zde výcvik pilotů, seskoky parašutistů, ale je tady i muzeum a firmy, které se zabývají leteckým snímkováním,“ nastínil. Doplnil, že v hangárech je skoro 90 letadel, včetně historických kousků, které není kam umístit.

Kutný už informoval všechny nájemce, kterých je 60 až 70, o rozsudku. „Vystěhování nebude pro některé jednoduché, protože už mají nasmlouvané zakázky,“ podotkl. Ministerstvo obrany věří, že PlaneStation se bude řídit rozhodnutím soudu. „Jakmile prostor vyklidí, budeme moci dál nakládat s celým areálem v souladu s našimi dlouhodobými záměry,“ konstatovala mluvčí resortu Štěpánka Cigánková.

Armáda chce v Líních vybudovat velké logistické centrum a zázemí pro aktivní zálohy. Cigánková napsala, že pokud firma nesplní dvouměsíční lhůtu, je ministerstvo připravené podat návrh na exekuční vystěhování.

Letiště v Líních vyklidit, rozhodl soud

Domácí

Jednatel PlaneStation také musí kontaktovat Úřad pro civilní letectví (ÚCL), protože nadále nebude schopen letiště provozovat. Jestliže to nezařídí ani majitel, musí vlastník jednat se státem, konkrétně s resortem dopravy. „Buď provoz sám převezme, nebo tím pověří někoho jiného,“ vysvětlil mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Podle zjištění Novinek by se této role mohl zhostit státní podnik LOM Praha. „V minulosti se právě o něm mluvilo. Varianta byla na stole asi před devíti lety,“ řekl starosta jedné z dotčených obcí, která má v areálu pozemky, Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

LOM Praha provozuje letiště v Přerově. U Líní zatím není jasné, zda by šlo o dlouhodobé zajištění, nebo pouze dočasné. Ministerstvo obrany zde ponechá leteckou záchranku, o osudu letiště však bude dál jednat, potvrdila Cigánková. „Rádi bychom, aby provoz zůstal zachován. Na jedné části by mohla fungovat armáda, na druhé civilní letiště. Takový model je ve světě běžný,“ zdůraznil Koprda. Podle něj je letiště též důležitým dopravním bodem Plzeňského kraje, jenž by neměl zaniknout.

Armáda přemítá, co udělá s areálem v Líních. Ve hře je údajně i základna pro aktivní zálohy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám