Hlavní obsah

Letiště v Líních vyklidit, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Firma PlaneStation, která využívá záložní armádní letiště v Líních u Plzně, musí do dvou měsíců prostory vyklidit. Ve středečním odvolacím řízení o tom rozhodl Krajský soud v Plzni. Jde o klíčový verdikt pro armádu, jež má s areálem velké plány.

Krajský soud v Plzni rozhodl o tom, zda firma PlaneStation má vyklidit záložní armádní letiště v Líních.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Vleklý spor vedlo ministerstvo obrany se společností PlaneStation. Ta uzavřela s resortem smlouvu na 50 let. V roce 2010 však přestala hradit nájem.

Podle jejího jednatele Petra Kutného nemohla firma letiště využívat naplno, ministerstvo ji údajně uvedlo v omyl v otázce technických parametrů letiště. Kutný argumentoval, že přistávací dráha je ve skutečnosti kratší, což bránilo provozu dopravních letadel. Proto žádal slevu na nájemném, a to deset milionů ročně.

O tři roky později resort vypověděl společnosti smlouvu a vyzval ji k vyklizení areálu, což neudělala. Věc se proto dostala k soudu.

Okresní soud Plzeň-sever rozhodl loni v září. Konstatoval, že smlouva byla řádně uzavřena a společnost má plnit veškeré závazky včetně placení nájmu. Ke stejnému závěru dospěl ve středu také Krajský soud v Plzni. „Smlouva byla platná. Výpověď byla důvodná,“ konstatoval předseda senátu Jiří Levý.

Kutný byl z rozsudku zklamaný. „O výsledku informuji nájemce, kterých je šedesát až sedmdesát. A určitě podám dovolání k Nejvyššímu soudu,“ zdůraznil.

Gigafactory má volnou cestu. Letiště v Líních musí být vyklizeno, rozhodl soud

Domácí

I tak ovšem musí letiště vyklidit, a to do dvou měsíců od chvíle, kdy dostane verdikt v písemné podobě. Změnit by to mohla pouze žádost o odložení vykonatelnosti uvedeného rozhodnutí.

„Jsme rádi, že konečně po tolika letech máme rozhodnutí. Nepředpokládali jsme, že by to dopadlo jinak,“ řekl Václav Cihla, jenž zastupuje ministerstvo obrany. Podle něj je tento verdikt pro armádu klíčový.

Resort podal tři žaloby: kvůli už zmiňovanému vyklizení areálu, dále zaplacení dluhu na nájemném a vydání bezdůvodného obohacení. Dva zbylé spory ještě nejsou definitivně u konce.

Areál si původně vybral koncern Volkswagen a uvažoval, že by zde postavil obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Z nápadu ale koncem loňského roku sešlo. O Líně poté projevila zájem armáda. Miroslav Hlaváč z generálního štábu před časem řekl, že právě verdikt o vyklizení letiště je pro ně důležitý, aby mohli začít plánovat.

Na zhruba 400 hektarech chce totiž armáda vybudovat velké logistické centrum. „Základna bude primárně sloužit naší armádě. V případě vojenských krizí, které se dotknou bezpečnosti České republiky, ji využijí i jednotky aliančních zemí,“ nastínil před časem Novinkám Miroslav Hlaváč z generálního štábu.

Kromě toho v Líních vznikne zázemí pro aktivní zálohy o velikosti jednoho praporu, což je přibližně 600 lidí. Zůstane zde i letecká záchranka, kterou bude do roku 2028 provozovat armáda. Na jejím dalším chodu by se ráda podílela.

Armáda chce na 400 hektarech v Líních logistické centrum i aktivní zálohy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám