Hlavní obsah

Protiruské sankce nejsou priorita, Češi k nim budou v EU mlčet, oznámil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek v rámci interpelací osvětlil, jak bude Česká republika postupovat v rámci evropské debaty o protiruských sankcích kvůli anexi Krymu. Z komuniké po středeční schůzce nejvyšších ústavních činitelů vyplynulo, že důvody pro sankce trvají, ale jejich účinnost je třeba zvážit. Babiš ve čtvrtek poslancům oznámil, že ČR nebude do debaty aktivně vstupovat, neboť nejde o prioritu.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

„Tady jsme se domluvili, že my k tomu aktivně nebudeme vystupovat, protože není na to důvod,” řekl Babiš k debatě o sankcích. Připomněl, že členské státy unie se v postoji k Rusku liší a že jsou mezi nimi i různé názory na to, zda by sankce měly pokračovat.

Unie konec svých sankcí v březnu 2015 svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Náplň dohod se stále realizovat nepodařilo. Na prodloužení sankcí o další půlrok se naposledy shodli představitelé členských států Evropské unie na summitu v Bruselu koncem června. Sankce jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Pro některé ruské firmy znamenají ztížený přístup k mezinárodním financím, není také možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr obrany Lubomír Metnar, Jan Hamáček pověřený vedením ministerstva zahraničí, premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a předseda Sněmovny Radek Vondráček

Zeman, Babiš, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se ve středu shodli, že stále trvají důvody, proč byly Evropskou unií zavedeny protiruské sankce. Vyzvali k naplnění mírových dohod z Minsku všemi zúčastněnými stranami. Shodli se také, že by bylo užitečné, kdyby téma sankcí proti Rusku probrala komplexně Evropská rada, včetně zhodnocení jejich ekonomického a politického dopadu. [celá zpráva]

Zeman si může o sankcích říkat, co chce

Babiš ve čtvrtek řekl, že diskuse o prodloužení sankcí není pro Česko priorita. Za tu považuje nalezení systémového řešení migrační krize, které by vedlo k zastavení migračních toků do Evropy, a debatu ohledně finančního rámce Evropské unie na roky 2021 až 2027.

Ke zrušení sankcí opakovaně vyzýval Zeman. Babiš k tomu ve čtvrtek řekl, že na Evropské radě Česko zastupuje premiér, nikoli prezident. „Pan prezident není členem Evropské rady, takže pan prezident může říkat, co chce,” řekl Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám