Hlavní obsah

Důvody pro protiruské sankce trvají, shodli se na Hradě ústavní činitelé

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvody pro protiruské sankce stále trvají, shodli se ve středu ústavní činitelé na schůzce na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman na ni pozval premiéra, ministry obrany a zahraničí a předsedy obou parlamentních komor. Ohledně sankcí by však EU by podle nich měla zvážit jejich účinnost a proceduru jejich prodlužování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr obrany Lubomír Metnar, Jan Hamáček pověřený vedením ministerstva zahraničí, premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a předseda Sněmovny Radek Vondráček

Článek

Společné prohlášení ústavních činitelů ve středu odpoledne po skončení schůzky zveřejnil Hrad.

Jednání se vedlo i o otázkách migrace s tím, že ČR bude i nadále odmítat princip přerozdělování migrantů a prosazuje potřebu řešit migraci v oblastech, odkud uprchlíci míří do Evropy.

„ČR bude nadále prosazovat takovou změnu pravidel Společného evropského azylového systému, která zamezí zneužívání azylových pravidel pro nelegální vstup do Evropy a umožní systém zachovat pro ty, kteří ochranu opravdu potřebují,“ shodli se.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se zdraví s premiérem Andrejem Babišem). Vlevo je ministr zahraničí Jan Hamáček.

Debata se vedla i nad obchodními válkami mezi USA, Čínou a EU. Všichni se shodli na prosazování liberálního obchodu a uznání autority Světové obchodní organizace (WTO). Zavádění nových ochranných opatření, jakou jsou cla, by mělo negativní dopad na český export.

Podpora NATO a misí

Politici se rovněž shodli na významu NATO a podporují prohlubování její spolupráce s Evropskou unií. Podporují i českou účast „v aliančních misích a operacích, z nichž obzvláště důležitá z hlediska boje proti mezinárodnímu terorismu je naše přítomnost v Afghánistánu“.

Ambasáda do Jeruzaléma

Ve vztazích k Izraeli hodlá ČR otevřít v Jeruzalémě Český dům. Půjde prý o první krok „v záměru přemístit velvyslanectví ČR do Jeruzaléma v souladu s mezinárodním právem”. Do Izraele by měl v listopadu zamířit prezident Zeman.

Další z oblastí, o níž se na Hradě jednalo, je otázka brexitu, kde ČR bude usilovat o „zachování vnitřního trhu EU a udržení nedělitelnosti jeho čtyř svobod, zajištění bezpečnosti v Evropě“.

Řešila se rovněž koordinace zahraničních cest a přípravy na předsednictví ČR ve skupině V4 a v Radě EU, které připadá na rok 2022.

Zatímco předseda vlády Andrej Babiš (ANO) spolu s Janem Hamáčkem (ČSSD) pověřeným vedením resortu ministerstva zahraničí a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (ANO) dorazili, stejně jako předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) chyběl, neboť je v zahraničí a Hrad neakceptoval, aby jej zastoupila místopředsedkyně komory Miluše Horská (KDU-ČSL). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám