Hlavní obsah

Protest zemědělců zkomplikuje dopravu v centru Prahy

Kvůli středečnímu protestnímu průvodu zemědělců musejí Pražané počítat s omezením dopravy včetně hlavních tahů mezi Václavským náměstím a Klárovem. Odkloněna bude například tramvajová linka 15. Komplikace by ale mohly nastat i jinde, protože trasa není jistá a může se změnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestovali proti změnám ve vyplácení dotací po roky 2023 až 2027.

Článek

Zástupci Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a odborových svazů chtějí protestem vyjádřit svoji nespokojenost s rozhodnutím vlády směrovat více peněz z dotací k malým farmářům na úkor středních a větších podniků, na čemž se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) shodl na konci května.

Koalice se shodla na podobě zemědělských dotací

Ekonomika

Dopoledne budou zemědělci rokovat v paláci Lucerna, kam pozvali i členy vlády. Setkání se zúčastní ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), bude zastupovat ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který je v covidové izolaci. Okolo poledne by však měli z Václavského náměstí vyrazit v protestním průvodu k sídlu vlády, Strakově akademii.

Trasa pochodu není jasná

Ačkoliv přesná trasa není známá, jelikož se protestující ještě nerozhodli, tak na stránkách magistrátu je uvedena trasa z Václavského náměstí přes Vodičkovu, Lazarskou a Myslíkovu ulici na Masarykovo nábřeží a následně přes Mánesův most na Klárov. Lidé by proto měli počítat s tím, že na trase a v jejím okolí může dojít k problémům a zastavení či omezení dopravy, i té hromadné.

Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková sdělila, že během protestu před Úřadem vlády bude linka tramvaje číslo 15 odkloněna z Malostranského náměstí přes zastávku Právnická fakulta. Omezení dopravy se budou odvíjet od trasy pochodu.

Opatření v souvislosti s protestním pochodem přijala také pražská policie. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského se akce zúčastní několik desítek policistů. „Motoristé musí počítat s drobnými komplikacemi v dopravě,” doplnil.

Po příchodu před Strakovu akademii by se pak mělo od zhruba 13:30 do 15:30 konat protestní shromáždění.

Pokud bychom zrušili DPH u potravin, můžeme ten náš krám zavřít, říká Nekula

Podcasty a pořady

Protestní akci kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která zastupuje hlavně malé farmáře. Podle předsedy Jaroslava Šebka komora a svaz "dávno hájí pouze miliardové dotace vesměs pro pár největších agrobyznysových subjektů, které s normálním zemědělstvím nemají vůbec nic společného". Podobné akce podle něj také snižují důvěryhodnost zemědělského sektoru. Že neustálá kritika poškozuje zemědělce v očích veřejnosti, řekl už dříve také ministr Nekula.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám