Hlavní obsah

Rusům jde o vraždění civilistů a šíření strachu, odsoudil Fiala útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou ruské útoky na ukrajinská města zacíleny na vojenskou infrastrukturu, ale jedná se o vraždění civilistů a šíření strachu. Podobně se vyjadřují i další vládní politici. Ministerstvo zahraničí odsoudilo pondělní raketové útoky na ukrajinská města jako zbabělý projev „ruského cynismu a barbarství“.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Po 8. hodině se v centru Kyjeva ozvaly tři až čtyři exploze.

Článek

„Ruské útoky na ukrajinská města nejsou zaměřeny na poškození vojenské infrastruktury. Jde o vraždění civilních obyvatel a šíření strachu,“ uvedl Fiala na Twitteru a vyslovil se pro další podporu Ukrajiny.

Za „mstivý válečný zločin“ odznačil bombardování ukrajinských měst vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Útoky proti civilistům a dětem jsou neomluvitelné,“ dodal.

Předseda STAN Vít Rakušan sdílel video z útoků v Kyjevě, kde rakety dopadaly na civilní cíle včetně dětského hřiště. „Tohle je důvod, proč nesmíme přestat podporovat Ukrajinu,“ dodal Rakušan.

Předseda lidovců Marian Jurečka označil ruského prezidenta Vladimira Putina (jeho režim) za „největší teroristy současnosti“. „Neumím pochopit nikoho, kdo ho hájí či omlouvá,“ dodal.

Okamura odsoudil ruský útok na civilisty

„Toto je prachobyčejná msta na bezbranných. Takovou agresi nemůže omluvit nic,“ odsoudil „barbarské útoky“ šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Je nutné odsoudit veškeré útoky na civilisty. Válka bude bohužel dále eskalovat, a nebezpečí velkého celoevropského konfliktu se přibližuje,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura, který nicméně nadále věří, že situaci lze řešit diplomatickým jednáním.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského „Rusko používá teroristické metody a bombarduje města po celé Ukrajině“. „Putin za své barbarské chování zaplatí. Ukrajina zvítězí a kremelské imperialistické choutky navždy pohřbí,“ dodal šéf české diplomacie.

Podle ukrajinské strany vypálili Rusové 75 raket, z nichž 41 zneškodnila protivzdušná obrana. Další dopadly na cíle ve městech a vyžádaly si mrtvé a raněné.

Rusové během ranní špičky bombardovali města po celé Ukrajině

Zahraniční

Exploze jsou hlášeny z Kyjeva, Charkova, Záporoží, Lvova i Dnipra. Poškozeny jsou podle dostupných informací objekty ukrajinské infrastruktury.

České ambasády v Kyjevě a Lvově nemají informace, že by měly útoky dopad na české občany. ČTK to sdělil velvyslanec Radek Matula.

V centru Kyjeva se ozvaly výbuchy, vyžádaly si mrtvéVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám