Hlavní obsah

Meteorologové zpřísnili výstrahu před bouřkami a kroupami

Praha
Aktualizováno

Nejsilnější bouřky hrozí ve čtvrtek odpoledne na jihu Čech a na jihu, východě a severu Moravy. Hrozí nárazy větru až 90 km/h, větší kroupy a krátkodobé srážkové úhrny až 30 milimetrů. Meteorologové výstrahu naposledy zpřísnili ve čtvrtek odpoledne, kdy upozornili na poměrně velké kroupy na Šumpersku. Večer by měly bouřky ustávat.

Ilustrační foto

Článek

„Na Šumpersku se vyskytují velmi silné bouřky doprovázené kroupami pravděpodobně přes dva cm, nárazy větru i kolem 90 km/h a přívalovými srážkami. Postupují k východu až severovýchodu,” napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálních sítích před 15. hodinou.

Výstraha před bouřkami platí pro východní polovinu České republiky a také jih Čech. Zvýšené riziko se týká jihu republiky a oblasti Jeseníků a okolí. V polatnosti je až do čtvtečních 21 hodin, v některých oblastech však vyprší dříve. Podrobnosti lze najít na webu ČHMÚ (zde).

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem,” uvedli meteorologové.

Podle nich lze očekávat škody na majetku, výpadky elektřiny a problémy v dopravě. „Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,” píše ČHMÚ. Doporučuje tak zabezpečit okna, dveře, skleníky či volně stojící předměty.

Hrozí i požáry

V severozápadní polovině Čech naopak hrozí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Vzhledem k očekávanému suchému a velmi teplému období je výstraha pro Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký platná do odvolání.

„Doporučujeme nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,” doporučují meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám