Hlavní obsah

Příspěvek na mobilitu vzroste na 900 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příspěvek na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením by měl vzrůst z 550 na 900 korun. Ve středu o tom rozhodla Sněmovna, která schválila novelu zákona o poskytování dávek. Norma nyní poputuje do Senátu. Pro schválení bylo 156 poslanců, proti nehlasoval nikdo.

Foto: Foto archiv Poslanecká Sněmovna Parlamentu ČR

Ilustrační foto.

Článek

Novela vedle plošného zvýšení příspěvku na mobilitu vyslovila souhlas i s jeho navýšením pro osoby, které jsou závislé na domácí oxygenoterapii, na 2900 korun měsíčně. Norma rovněž zvyšuje až o čtvrtinu příspěvek na zdvihací plošiny.

Opoziční návrhy na razantnější zvýšení příspěvku na mobilitu až na 2000 korun měsíčně Sněmovna neschválila. Příspěvek pobírá přes čtvrt milionu osob.

Nově by také mohli dostat příspěvek rodiče, kterým se předčasně narodí dítě. Upravuje to novela zákona o hmotné nouzi.

„Je tam přímo uvedeno, že pokud je předčasně narozené dítě, je dlouhodobě na neonatologii, tak je přiznáván nárok na příspěvek, například na dojíždění za dítětem,“ osvětlila poslankyně STAN Barbora Urbanová, jež se tématu věnuje. Předčasně narozených dětí je ročně zhruba sedm až osm tisíc.

Platy politiků výrazně skočí, Jurečka je už nezmrazí

Domácí

Norma zavádí rovněž nárok na pohřebné pro případ mrtvě narozeného dítěte a rovněž otcovskou dovolenou pro tuto eventualitu. Dovolenou nyní čerpají pouze matky, vybírá se i v případě úmrtí dítěte v šestinedělí. Takových případů je podle poslankyně KDU-ČSL Marie Jílkové ročně zhruba pět set. Státní kasu by toto opatření mělo stát zhruba šest milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám