Hlavní obsah

Spotřeba papíru v Česku klesla. Důvodem je digitalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi předloni spotřebovali 1,53 milionu tuny běžného papíru. V meziročním porovnání to je pokles o téměř šest procent. Na jednoho obyvatele tak připadalo zhruba 150 kilogramů papíru.

Foto: Profimedia.cz

Manufaktura na výrobu papíru

Článek

Vyplývá to z dat Asociace českého papírenského průmyslu.

Podobný trend lze zaznamenat i u grafického papíru, který se používá například na svatební oznámení, grafiky či vizitky. Jeho spotřeba poklesla o 13,5 procenta na 410 tisíc tun.

Podle odborníků za menším využitím papíru stojí rostoucí digitalizace, kdy firmy méně tisknou své materiály. Znát je to třeba v pojišťovnictví, bankovnictví či účetnictví. „Standardem se už stalo kromě samotného sjednání smlouvy i digitální hlášení škodních událostí,“ řekl Filip Bartoš z pojišťovny Youplus.

Digitalizace se projevila i na podpisech smluv, kdy je lze podepisovat třeba pomocí ověření přes elektronické bankovnictví. „Jde o ekvivalent písemné formy právního jednání,“ sdělil Marek Růžička ze společnosti Bankovní identita.

Protesty farmářů zabraly. Brusel chce omezit dovoz z Ukrajiny

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Papírny

Výběr článků

Načítám