Hlavní obsah

Prezident zamítl žádosti o milost pro odsouzené za pěstování konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel zamítl v úterý všech pět žádostí o milost pro muže odsouzené k vysokým trestům za pěstování konopí na výrobu léků. Nebyly prý pro ně dostatečné důvody. Novinkám to ve středu sdělil konopný léčitel a aktivista Dušan Dvořák, který prostřednictvím asociace Cannabis is The Cure o milosti 29. ledna požádal.

Foto: KPR/Zuzana Bönisch, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Šlo o jeho bývalé spoluvězně, protože sám Dvořák dostal v minulosti trest šest let za pěstování konopí a dalších osm měsíců za vyhrožování prostějovskému okresnímu soudu. Po odpykání více než čtyř let jej soudy pustily na svobodu loni v listopadu. Pro své bývalé vězeňské souputníky nyní chtěl, aby jim prezident odpustil zbytek jejich trestů.

„Prezident republiky rozhodl o zamítnutí všech pěti žádostí o milost. Text odůvodnění byl u všech osob stejný. Milost prezidenta není aktem polemiky s justicí, ale aktem lidskosti a soucitu,“ napsal Novinkám Dvořák.

Nedal zatím jedinou milost

Připomněl, že Pavel dosud za 13 měsíců ve funkci neudělil jedinou milost, zatímco předchozí hlavy státu byly v tomto ohledu výrazně aktivnější. Václav Havel dal podle Dvořákových statistik v průměru 12 milostí za měsíc, Václav Klaus 7 milostí za dva měsíce a Miloš Zeman v průměru jednu milost za pět měsíců.

Propuštěný konopný aktivista Dvořák: Ve vězení jsem byl mezi vrahy

Krimi

Dvořák redakci poskytl se souhlasem odsouzeného text odůvodnění jednoho z nynějších zamítavých stanovisek prezidenta, pod kterým je podepsán jeho nový kancléř Milan Vašina.

„Z pověření prezidenta republiky Petra Pavla vám sděluji, že pan prezident po pečlivém posouzení všech okolností případu neshledal dostatečné důvody pro udělení milosti panu Z.S.,“ napsal Vašina v dokumentu určeném předsedovi asociace Ivanu Chalašovi.

Doplnil, že prezident se rozhodl, že milosti bude udělovat „ve zcela výjimečných, především humanitárních případech, které se svými okolnostmi budou vymykat možnostem řešení, které jsou dány soudům podle platných právních předpisů“.

Kancléř dodal, že podstatou institutu milostí není přezkoumávat ani nahrazovat rozhodování orgánů činných v trestním řízení.

Prezident dostal od ledna 341 žádostí o milost. Odmítnutých je už přes stovku

Domácí

„Dědečci ve vězení“

Zmíněná pětice odsouzených dostala v minulosti vysoké tresty v rozmezí od 5 do 8,5 roku za pěstování konopí. Jednomu z nich letos bude už 73 let a dalšímu 71 roků. Všichni sedí ve věznici v Rapoticích, kde s nimi byl i Dvořák, než odešel před pěti měsíci na svobodu. Už tehdy v listopadu v rozhovoru pro Novinky přiblížil případy dvou nejstarších z těchto odsouzených.

„Byl jsem tam se dvěma starými dědečky, kteří dostali za 15, respektive za 13 kytek (konopí) pět let. To je strašný příběh. Sedmdesátiletí pánové, kteří celou dobu žili řádný život, a jsou mezi vrahy. Pak si přečtete, že kdosi měl na půdě 29 kilogramů (marihuany) a dostal podmínku,“ uvedl krátce pro propuštění Dvořák.

On a jmenovaná asociace dali za odsouzené společenskou záruku. Jako hlavní argument pro udělení milosti kromě dosavadní bezúhonnosti této pětice uvedli autoři žádosti fakt, že odsouzení svým jednáním nezpůsobili žádnou škodu ani nezpůsobili žádnou újmu na zdraví.

„Byli odsouzeni, protože neměli povolení, které však nikdo nevydává. Drakonickými tresty jsou postiženi nejen žadatelé, ale i jejich rodiny,“ stojí v dokumentu.

Konopí užívá i ve výkonu trestu

Jeden z pěti žadatelů je prý dokonce prvním vězněm, který byl v době odsouzení oficiálním konopným pacientem, a to v Centru bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Konopí má přitom povoleno užívat i ve výkonu trestu.

Foto: Facebook/Dušan Dvořák

Konopný aktivista Dušan Dvořák

Dvořák k tomu pro Novinky už při lednovém podání žádostí uvedl, že by podle něj prezident mohl v těchto případech zasáhnout. „Důchodci ve vězení, to je něco hrozného. Se všemi jsem seděl. Ti dva dědoušci třeba vůbec netušili, že je jejich kolega podvedl a že byl dealer. Oni přitom pěstovali pět kytek konopí ročně,“ řekl Dvořák.

On sám seděl za opakované pěstování konopí na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Tam v roce 2018 vypěstoval 150 rostlin pro léčebné účely. Soud mu sice neprokázal, že by jediný gram sušiny prodával, pěstitel ale podle soudkyně nerespektoval původní rozhodnutí a porušil podmíněný trest, protože konopí nadále pěstoval.

Nyní si ve vyjádření pro Novinky posteskl nad tím, že prezident nenašel důvody pro udělení milostí.

„Nerozumím tomu. Na veřejnosti prezident hovoří tak nadějně a rozumně k nutnosti regulace, ne prohibice. Ví, že taková zvrácená trestní legislativa porušuje lidská práva a plodí utrpení stovek rodin,“ neskrýval ve středu zklamání Dvořák.

Dědečkové jsou mezi vrahy. Konopný aktivista Dvořák žádá prezidenta o milost pro pět spoluvězňů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám