Hlavní obsah

Dědečkové jsou mezi vrahy. Konopný aktivista Dvořák žádá prezidenta o milost pro pět spoluvězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prominutí zbytku trestů spojených s pěstováním konopí požádal prezidenta léčitel a aktivista Dušan Dvořák. Chce dostat svých pět bývalých kolegů z vězení, kam je soud poslal na pět až osm a půl roku, přičemž jednomu letos bude třiasedmdesát let. Všichni sedí ve věznici v Rapoticích.

Foto: Facebook Dušana Dvořáka

Dušan Dvořák

Článek

Dvořák o milost žádá prostřednictvím asociace Cannabis is The Cure, společně také dávají za odsouzené společenskou záruku.

Sám dostal v minulosti šestiletý trest za pěstování konopí a dalších osm měsíců za vyhrožování prostějovskému okresnímu soudu. Po odpykání více než čtyř let jej soudy pustily na svobodu loni v listopadu.

„Byl jsem ve vězení se dvěma starými dědečky, kteří dostali za patnáct, respektive za třináct kytek (konopí) pět let. To je strašný příběh. Sedmdesátiletí pánové, kteří celou dobu žili řádný život, a ocitli se mezi vrahy. Pak si přečtete, že kdosi měl na půdě devětadvacet kilogramů (marihuany) a dostal podmínku,“ uvedl krátce pro propuštění Dvořák.

Konopný aktivista Dvořák je na svobodě

Krimi

Nejstarší z mužů si z trestu na pět a půl roku odpykal devět měsíců, další pak z pěti let skoro třináct měsíců, třetí devět měsíců a poslední dva odsouzení už výrazně víc - dvaadvacet měsíců z celkem šedesáti a třiačtyřicet měsíců z osmi a půl roku.

Jako hlavní argument pro udělení milosti kromě dosavadní bezúhonnosti této pětice uvedli autoři žádosti fakt, že odsouzení svým jednáním nezpůsobili žádnou škodu ani újmu na zdraví.

„Byli odsouzeni, protože neměli povolení, které však nikdo nevydává. Drakonickými tresty jsou postiženi nejen žadatelé, ale i jejich rodiny,“ stojí v žádosti o milost.

Podvedl je kolega

Tři muži šli k soudu společně jako dřívější spolupracovníci z jedné firmy, kde je prý každého samostatně vyhledal jejich kolega, který jim tvrdil, že má licenci na pěstování léčebného konopí. Uvedl, že díky tomu má právo delegovat pěstování konopí na další lidi.

„Všichni tři mu uvěřili, neboť jim rovněž poskytl sazenice léčebného konopí a žádal, pokud sami konopí nezpracují na léčebné přípravky (masti), ať mu přebytek poskytnou. To uvedení činili tři roky a vůbec netušili, že jejich kolega konopí prodává na černém trhu a že jeho tvrzení o licenci nebylo pravdivé,“ přiblížili autoři v žádosti.

Poslední z pěti žadatelů je podle nich prvním vězněm, který byl v době odsouzení oficiálním konopným pacientem, a to v Centru bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Konopí má povoleno užívat i ve výkonu trestu.

Propuštěný konopný aktivista Dvořák: Ve vězení jsem byl mezi vrahy

Krimi

Dvořák k tomu pro Novinky v úterý doplnil, že by podle něj prezident mohl v těchto případech zasáhnout. „Důchodci ve vězení, to je něco hrozného. Se všemi jsem seděl. Ti dva dědoušci třeba vůbec netušili, že je jejich kolega podvedl a že byl dealer. Oni přitom pěstovali pět kytek konopí ročně,“ řekl Dvořák, který věří, že prezident milosti udělí.

On sám seděl za opakované pěstování konopí na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Tam v roce 2018 vypěstoval 150 rostlin pro léčebné účely. Soud mu sice neprokázal, že by jediný gram sušiny prodával, pěstitel ale podle soudkyně nerespektoval původní rozhodnutí a porušil podmíněný trest, protože konopí nadále pěstoval.

Samopěstování konopí má šanci, pro jsou i lidovci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám