Hlavní obsah

Prezident dostal od ledna 341 žádostí o milost. Odmítnutých je už přes stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O milost už prezidenta Petra Pavla požádalo od ledna několik stovek lidí. Hlava státu slibuje, že se jimi bude osobně zabývat. Hrad ale zatím mlčí o okamžiku, kdy by mohl být omilostněn první z žadatelů, odmítnutých je už přes stovku.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezident Petr Pavel

Článek

Agendu převzala Kancelář prezidenta v lednu od ministerstva spravedlnosti. „Od 1. ledna, kdy se milosti vrátily k prezidentu republiky, dostala jeho Kancelář 341 žádostí. Prezident republiky zamítl 131 z nich,“ uvedla zástupkyně komunikačního odboru Hradu Karolína Blinková.

Na hlavu státu se obracejí lidé i kvůli problémům, kterých je nemůže zbavit, jako je například zákaz řízení motorových vozidel nebo ochranné léčení.

„Část žádostí byla vyřešena jiným způsobem, například postoupena na ministerstvo spravedlnosti k jejich dosud probíhajícímu řízení nebo se jednalo o žádosti o milost týkající se věcí, které nelze milostí prominout, například zákazy řízení motorových vozidel uložených ve správním řízení, ochranná léčení a podobně,“ dodala Blinková.

Maďarská prezidentka po skandálu s milostí abdikovala

Evropa

Loni ještě mělo žádosti o milost na starosti ministerstvo spravedlnosti. Jak Novinkám sdělil Michal Pleskot z tiskového oddělení, loni na úřad dorazilo 1124 žádostí.

V Kanceláři prezidenta republiky se jimi zabývá oddělení milostí, které má sedm zaměstnanců. Ti mají za úkol žádosti pročíst, obstarat k nim podklady a materiály, jako je soudní rozhodnutí, případně i trestní spisy. V případě potřeby ověřují také zdravotní stav odsouzených či obviněných a veškeré údaje, které žadatelé uvedli.

Žádostmi se osobně zabývá

„Ke každé žádosti o milost je přistupováno individuálně a je jí věnována náležitá pozornost. Na základě získaných informací poté prezident republiky rozhodne, jak s žádostí o milost dále naložit,“ poznamenala Blinková.

Celý proces prý hlava státu sleduje a žádostmi se osobně zabývá. Kdy by však mohlo dojít k prvnímu udělení milosti, Hrad nesdělil.

„Rozhodnutí o udělení milosti je výsadním právem prezidenta republiky a na její udělení není ze zákona žádný nárok, ani časový rámec,“ dodala Blinková.

Pavel už v kampani avizoval, že bude milosti udělovat pouze ve zcela výjimečných humanitárních případech. Prezident smí nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, nebo aby se v něm nepokračovalo. Tresty uložené soudem může odpouštět nebo zmírňovat, případně „zahlazovat“ odsouzení.

Nejvíc milostí rozdal Havel

Zmírněním trestu se myslí jeho částečné odpuštění, trest nebude vykonán v plné výši. Prezident ale nemůže rozhodnout o nahrazení jednoho druhu trestu jiným.

Rozhodnutím hlavy státu o udělení milosti také nelze prominout ochranná opatření, náhradu škody nebo nemajetkové újmy v penězích.

Zeman před svým zvolením tvrdil, že amnestie považuje za feudální přežitek a že by milosti uděloval jen nevyléčitelně nemocným odsouzeným, kteří by se nedopustili závažných trestných činů.

Nakonec během svého prezidentství udělil šestadvacet milostí, mezi úspěšnými žadateli byl odsouzený vrah Jiří Kajínek. Václav Havel udělil přes tisíc milostí jako federální a osm set šedesát jako český prezident, Václav Klaus udělil milost 412 lidem.

Duda omilostnil muže, který zneužíval dceru. Ve funkci zůstal, všímají si po rezignaci Novákové polská média

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám