Hlavní obsah

Prezident si prošel areál ve Vrběticích. Starostové ho pak požádali o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbětice

Do areálu dvojice vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku zavítal ve středu dopoledne prezident Petr Pavel. Starostové jej na místě žádali o pomoc při urgenci hloubkového pyrotechnického průzkumu za hranicemi areálu muničních skladů.

Po návštěvě prezidenta ve VrběticíchVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Od závěru roku 2014, kdy došlo ke dvojici výbuchů, je po okolí Vrbětic v katastrech Vlachovic, Haluzic, Lipové a Slavičína na Zlínsku rozeseto množství nevybuchlé či poničené munice, včetně množství střepin. „Munice oplocení areálu skladů nerespektovala,“ uvedl k tomu krajský policejní šéf Jaromír Tkadleček.

V areálu muničních skladů od roku 2016 hospodaří Vojenské lesy a statky (VLS). Postupně si přebírají výbuchem postižené lesní pozemky. „V roce 2016 jsme dostali nařízením vlády získat veškerý soukromý majetek tady. V současné době jsme téměř na devadesáti devíti procentech výkupu pozemků. Chybí nám směna s městem Slavičín, kde jsme v nějaké závěrečné fázi. Předpokládám, že do konce roku bychom měli být na sto procentech,“ sdělil novinářům při prezidentské návštěvě ředitel VLS Roman Vohradský.

V katastru Slavičína se jedná o třicet hektarů majetku města Slavičín, který je uvnitř areálu, a to z celkem tři sta padesáti hektarů lesa.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Petr Pavel (vpravo) si prohlédl v rámci dvoudenní návštěvy Zlínského kraje areál bývalých muničních skladů. Zleva ředitel krajské zlínské policie Jaromír Tkadleček a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO)

První granáty z Vrbětic dostane armáda v létě

Domácí

VLS už má podle ředitele shodu ve směně zničených pozemků z katastru Lipové, Vlachovic, Haluzic a Slavičína.

„Získali jsme do vlastnictví pozemky od Vojenského technického ústavu tady v okolí. Jednáme také se státním pozemkovým úřadem, který by nám měl převést v řádech několika týdnů další vytipované pozemky. Myslím, že do konce roku bychom to měli mít vyřešené,“ řekl Vohradský. V areálu vlastnili pozemky obce i soukromníci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starostové Lipové, Haluzic a Vlachovic Miloslav Svárovský (zleva), František Marecký a Zdeněk Hověžák u areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku

Požádali prezidenta o pomoc

Starostové nyní apelují na vládu, aby se postarala o hloubkový pyrotechnický průzkum i za hranicemi areálu. O pomoc teď požádali prezidenta. „Vnímám, že problém nebyl uspokojivě dořešen, chci znát stanoviska jednotlivých stran,“ řekl v pondělí médiím prezident Pavel.

„Pan prezident slíbil, že vznese naše požadavky, které tady přetrvávají, a dluh, který tady zanechal stát, tedy to, že chceme vědět, co bude s areálem, a že hloubkový pyrotechnický průzkum nebude jen uvnitř areálu, ale i vně,“ sdělil médiím starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN).

Prezident starostům potvrdil, že jejich požadavky přednese ministryni obrany, ministru vnitra a premiérovi.

„Když areál opustily složky IZS, řekly, že se na pozemky může, ale nedoporučuje se na nich hospodařit, protože tam pořád něco může hrozit. A samozřejmě nás zajímá i budoucnost areálu. Dotazovali jsme se na ministerstvu obrany, ale vzhledem k situaci, která je dnes na východě, je pochopitelné, že oni s areálem stále pracují. Nemáme přesné informace,“ podotkl Hověžák.

„Není vyřešené ani odškodnění pro majitele soukromých lesů,“ doplnil jej starosta Haluzic František Marecký (nez.). „Lidé si nezaslouží, aby jim stát vrátil k užívání majetek s tím, že tam nemohou hospodařit,“ podotkl starosta Lipové Miloslav Svárovský (nez.).

Starosta obce u Vrbětic: V lidech je opět strach

Domácí
Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Petr Pavel si prohlédl v rámci dvoudenní návštěvy Zlínského kraje areál bývalých muničních skladů

Munici nacházejí houbaři či sportovci

Za posledního tři a půl roku se objevilo devět událostí týkajících se nálezů munice nebo její části v areálu i okolí skladů. „Nálezů munice bylo dosud méně, než jsme sami předpokládali. Je ale otázkou, jestli nám lidé každý takový nález ohlásí,“ řekl krajský policejní šéf Tkadleček.

Mezi nálezci byli například houbaři či sportovci, munici ale nacházeli i lidé při práci na vlastních pozemcích. „Ti lidé udělali, co mají, místo si zapamatovali, označili a přivolali policii,“ sdělil Tkadleček s tím, že likvidace minuce probíhala v některých případech přímo na místě nálezu.

Na otázku, zda považuje okolí areálu za bezpečné, krajský policejní šéf odpověděl: „Kdybych ho považoval za bezpečné, tak bych lidem po skončení zákroku nepsal, že byl v areálu zčásti proveden hloubkový průzkum, ale v celém okolí areálu jen plošný pyrotechnický sběr. Neexistuje objektivní síla, která by mohla konstatovat, že po takovéto události a i po provedení všech nezbytných úkonů bude tento areál stoprocentně bezpečný.“

Dodal, že nacházet munici a různé komponenty z výbuchů budou lidé v tomto areálu ještě za padesát let. „Je to objektivní zkušenost například po druhé světové válce nebo z některých vojenských újezdů,“ sdělil.

Vrbětice zasáhly exploze muničních skladů v říjnu a prosinci 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Vyšetřovatelé podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že ve skladech umístili nástražné zařízení, které vyvolalo explozi.

Kyjev má důkazy o zapojení ruských zpravodajských služeb do výbuchu ve Vrběticích

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám