Hlavní obsah

První granáty z Vrbětic dostane armáda v létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba ručních granátů pro českou armádu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku se rozeběhne během několika měsíců. Prvních padesát tisíc by měli vojáci dostat v létě.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Cedule se zákazem vstupu poblíž areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích

Článek

Jak před nedávnem informovaly Právo a Novinky výroba granátů se zadrhla, protože podle původního plánu se měly ve Vrběticích začít kompletovat už loni.

„Pro nás je důležitý letošní 31. srpen, kdy mají být dodány první kusy,“ odpověděl nyní vrchní ředitel vyzbrojovací sekce ministerstva obrany Lubor Koudelka na dotazy poslanců sněmovního výboru pro obranu.

Zakázku na výrobu minimálně 250 tisíc kusů střepinového granátu a 20 tisíc trhavých granátů pro speciální síly dostala na konci roku 2022 bez výběrového řízení společnost Colt CZ Defence Solutions.

Ředitel firmy Petr Vávra Právu po jednání výboru řekl, že termín dodaní zřejmě stihnou, protože většina komponentů granátu už je vyrobená. Čeká se jen na to, až bude certifikován stroj na plnění výbušninou, který má být umístěn ve vrbětickém areálu.

Colt vyhrál výběrové řízení na dodávku granátů už v roce 2017. Ministerstvo s firmou po čtyřech letech prodloužilo smlouvu pod podmínkou, že více než polovinu zakázky dostanou české firmy. Na výrobě by se měly podílet například státní podniky: Vojenský technický ústav (VTÚ), kterému patří vrbětický areál, kde by se měly granáty plnit výbušninou, a Explosia, která dodá plastickou trhavinu.

Řehka: s granátem od Coltu jsme spokojeni

Možnost výroby granátů ve Vrběticích vzbudila loni pohoršení nejen mezi lidmi žijícími kolem tamního muničního skladu, vystrašenými výbuchy v roce 2014, ale i mezi českými zbrojaři.

Důvodem bylo, že ministerstvo půlmiliardovou zakázku dalo firmě Colt CZ bez výběrového řízení pouze s podmínkou, že více než polovina z výroby německého granátu firmy Rheinmetall se přesune z Rakouska do Česka. Podle Coltu CZ podmínku hravě splní, protože 60 procent zakázky zůstane v Česku.

Přesun výroby granátů do Vrbětic drhne

Domácí

Zakázku kritizoval místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO). „Nejzásadnější část granátu – zapalovač s rozbuškou – se bude stále dovážet z Německa,“ řekl Růžička.

Podle odborníků je zapalovač nejdražším komponentem. „Podíl v ceně granátu dělá 60 až 70 procent,“ řekl Právu expert na výrobu výbušnin. Otázkou proto je, kolik z celé zakázky zůstane Coltu CZ a co rozdělí mezi státní firmy a společnost CZ-SKD Solutions, která vyrobila odlévací formy na těla granátu.

Podle informací Novinek získá výrobce výbušniny firma Explosia z jednoho granátu okolo 60 korun. A vojenský podnik VTÚ – jak na výboru řekla vrchní ředitelka majetkové sekce ministerstva Marta Kopecká – dostane za kompletaci jednoho granátu 50 korun.

Poslanec Růžička upozornil, že ministerstvo obrany nevzalo v potaz, že česká firma Zeveta Bojkovice dokáže vyrobit útočný granát celý ve své režii.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka poslancům řekl, že armáda je s granátem od Coltu spokojená a nedávalo by smysl, aby přecházela na jiný typ. „My jsme jednoznačně trvali na tomto granátu, nemůžeme měnit typ granátu každých několik let kvůli metodice výcviku a kvůli bezpečnosti,“ řekl Řehka.

To nám pomůže, děkuji. Zelenskyj na summitu ocenil českou muniční iniciativu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám