Hlavní obsah

Pavel se v projevu snažil tmelit paralyzovanou Sněmovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v úterý na úvod schůze Poslanecké sněmovny promluvil k poslancům. V projevu apeloval na zákonodárce, aby hledali kompromisy a nedocházelo tak k obstrukcím, které paralyzují v tomto volebním období často Sněmovnu. „Chybí mi vzájemné naslouchání,“ řekl například. Dolní komoru přitom tento týden čekají čtyři schůze, z toho tři mimořádné. V rámci nich by poslanci měli diskutovat například o zpřísnění zákona „lex Babiš“, což dlouhodobě obstruuje opoziční hnutí ANO. Novinky projev prezidenta přinesly živě.

Petr Pavel navštíví Poslaneckou sněmovnuVideo: psp.cz

 
Článek

„Uvědomuji si, že Poslanecká sněmovna je hlavním politickým kolbištěm. Politické boje jsou zde vyhrocenější a úpornější než v Senátu. Jakkoliv tyto boje chápu, občas mě stejně jako občany překvapuje jejich urputnost a někdy i paralýza celé Sněmovny,“ prohlásil na plénu Sněmovny prezident Pavel s tím, že mu chybí „větší tolerance a vzájemné naslouchání“ mezi vládní většinou a opozicí.

Sněmovna je totiž od začátku volebního období poměrně často paralyzovaná obstrukcemi opozice a jednání trvají několik dní v kuse.

Pavel před poslance zamířil těsně před uplynutím prvních sto dní ve funkci prezidenta. Poslancům v projevu připomněl, že stejně jako on i oni jsou voleni lidmi a ve volbách budou právě jim skládat účty při obhajování mandátů.

Korespondenční volba se odkládá. Obstrukcí ve Sněmovně by už teď bylo moc

Domácí

Prezident neopomněl zmínit ani to, že ve volbách propadl zhruba milion hlasů a tito lidé nemají své zástupce ve Sněmovně. „Myslete i na ně prosím. I těmto občanům můžete dát pocit, že nakonec zastoupeni jsou. Pokud budou cítit, že vás zajímá, jak žijí, s čím se potýkají a jak na ně dopadají přijaté zákony,“ řekl.

V souvislosti s apelem na větší snahu hledat shodu a vést konstruktivní jednání bez obstrukcí prezident zákonodárcům také řekl, že právě oni mají značný podíl na tom, jak lidé vnímají samotnou demokracii a ovlivňují důvěru občanů v demokratické zřízení a instituce.

„Dobrá řešení mohou přicházet i od opozice“

Jako nadstranický prezident chce Pavel ve prospěch všech občanů hledat kompromisy a tlumit konflikty.

„Roli opozice chápu tak, že by měla vždy nabízet věrohodnou alternativu vládě. Současně však považuji za důležité, aby mezi vládou a opozicí existovala snaha nalézat shodu na důležitých bodech. Dobrá řešení mohu přicházet jak ze stany vlády, tak opozice. Chci být prezidentem všech občanů. Budu tlumit konflikty a místo nich vést věcný a otevřený dialog,“ sliboval Pavel.

Prezident by si zároveň přál, aby se vláda s opozicí byly schopny dohodnout na strategických prioritách, za něž označil vzdělávání, bezpečnost, případně otázky vědy a výzkumu. Jde podle něj o to „nastavit základní směry, které se nebudou měnit s každou vládou“.

Z manželství pro všechny se stala politická hra

Domácí

Do dolní komory parlamentu prezident dorazil ve 13 hodin, po příjezdu se podepsal do pamětní knihy. „Je mi ctí a potěšením navštívit a poprvé ve funkci prezidenta oslovit Sněmovnu,“ napsal Pavel do knihy.

Jazýček na miskách vah

Na tiskové konferenci, která následovala po jeho projevu na plénu Sněmovny, Pavel řekl, že do dolní komory parlamentu hodlá chodit, když „se bude projednávat zákon důležitý pro tuto zemi“. Nevyloučil, že by se mohl zúčastnit například jednání o důchodové reformě, případně konsolidačním balíčku.

„Pokud moje přítomnost ve Sněmovně bude například tím jazýčkem na miskách vah, tak samozřejmě se rád zúčastním. Obě tyto věci považuji za klíčové nejen pro naši budoucnost, ale i smír ve společnosti,“ dodal.

Po vystoupení Pavla je ve Sněmovně na řadě tradiční navrhování změn v programu schůze. Ve druhém čtení by se Sněmovna mohla zabývat změnou zákoníku práce, která upravuje práci z domova či dohody.

Kromě řádné schůze pak tento týden proběhnou tři mimořádné schůze. Ve středu ráno by měla pokračovat přerušená schůze ke zpřísnění zákona o střetu zájmů tzv. lex Babiš, proti čemuž se staví opoziční hnutí ANO vedené Andrejem Babišem.

Odpoledne by pak měla z podnětu ANO přijít na řadu mimořádná schůze k reformě migračních pravidel EU, již minulý týden za Česko podpořil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Babiš, který proti povinným kvótám během svého premiérování bojoval, to považuje za „zradu a selhání vlády“. Diskutovat o tom chce kromě ANO i druhé opoziční hnutí SPD.

V pátek by pak měla proběhnout mimořádná schůze svolaná z popudu pětikoalice mimo jiné k finálnímu čtení zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň, a to už od 1. srpna. Vláda sazbu snížila vloni kvůli vysokým cenám paliv, ale ty už poklesly.

Lidé na Hradě jedli a muzicírovali. K sousedské slavnosti se připojil i prezident

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám