Hlavní obsah

Prezident jmenoval Výborného ministrem zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek jmenoval Marka Výborného (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Výborný nahradil stranického kolegu Zdeňka Nekulu, který skončil po kritice toho, jakým způsobem prezentoval kroky proti zvyšování cen.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel (vpravo) jmenoval ministrem zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL)

Článek

Pavel uvedl, že změny ve vládě nepovažuje za nic mimořádného a důležitá je podle něj především rychlost, aby nedocházelo ke zbytečným prodlevám.

Na Výborném ocenil, že je zkušeným politikem, což je podle něj za současné situace v koaliční vládě důležitější než to, aby byl ministr odborníkem na zemědělství.

„Je to velice komplexní problematika, která se bude prolínat s řadou oblastí,“ připomněl Pavel s tím, že funkce bude vyžadovat velké úsilí, které však bude primárně manažerské a bude vyžadovat schopnost dosáhnout dohody „než být odborníkem na jednu oblast“.

Nekula končí. Nesoustředil jsem se na PR, řekl

Domácí

Nekula byl ministrem od loňského ledna, jeho výměna je sedmou změnou v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Rozhodl se skončit, protože necítil podporu v rámci KDU-ČSL. Čelil kritice zejména za svou komunikaci stran opatření proti zvyšování cen potravin.

Po svém uvedení do úřadu Výborný konstatoval, že nehodlá dělat revoluci, ale pokračovat v započaté práci. Zemědělství označil za silový resort.

On i premiér Fiala připomněli programové prohlášení kabinetu a Výborný zdůraznil, že hodlá o problémech diskutovat, a to na všech úrovních i s dalšími resorty a na evropské úrovni. I premiér zmínil a ocenil vyjednávací schopnosti nového ministra, od něhož si slibuje mimo jiné zlepšení komunikace.

Vedle udržitelného konkurenceschopného zemědělství se chce Výborný zaměřit rovněž na obnovu lesů poškozených kůrovcem. Zmínil i tlak na snižování cen potravin.

Výborný bude ministrem zemědělství, potvrdil celostátní výbor KDU-ČSL

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám