Hlavní obsah

Nekula končí. Nesoustředil jsem se na PR, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) rezignoval na funkci. Vystřídá ho v ní šéf lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný. Nekula ke své rezignaci uvedl, že jako ministr vyvolával kontroverze. Přiznal také, že se nesoustředil na své PR. Právě komunikace byla Nekulovi dlouhodobě vyčítána.

Živě: TK předsedy KDU-ČSL Mariana JurečkyVideo: ČTK

 
Článek

„Od začátku jsem byl ministr, který vyvolával kontroverze. Možná jsem nebyl nejobratnější v komunikaci, ale rozhodl jsem se udělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro naše zemědělství,“ oznámil Nekula.

Přiznal dále, že se nesoustředil na své PR. „Ty věci byly často nepopulární, ale bral jsem to jako úděl. V takové situaci jsem potřeboval cítit podporu z vedení strany, které se mi však v posledních měsících nedostávalo. Není proto jiné cesty, než abych přerušil své působení na resortu,“ prohlásil.

Na opakované dotazy novinářů, zda by mohl rozvést svá slova o chybějící podpoře, odmítl na tiskové konferenci reagovat.

Foto: Robert Procházka, Právo

Zdeněk Nekula (vlevo) a Marek Výborný

Šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka doplnil, že Nekula podal premiérovi rezignaci ke konci června. „Na pozici budeme jmenovat Marka Výborného,“ potvrdil. Ministru Nekulovi za jeho práci poděkoval.

„Proč nás takhle urážíte?“ Ministr Nekula terčem posměchu kvůli jeho mouce za 12,90 Kč

Domácí

Výborný podle Jurečky má velkou politickou zkušenost. „Myslím, že je to člověk, který posílí KDU-ČSL v dobách, které jsou složité. A to nejen v oblasti zemědělství, ale i například v souvislosti s ozdravným balíčkem,“ uvedl s tím, že by byl rád, aby nový ministr mohl plně převzít resort od začátku července.

Výborný podle svých slov nominaci s pokorou a odpovědností přijal. Pokud příští týden celostátní výbor strany jeho nominaci schválí a bude jmenován, je „připraven s týmem na MZE s plnou odpovědností nastoupit“.

Foto: Robert Procházka, Právo

Marek Výborný

Nynější šéf poslaneckého klubu Výborný je přitom více spjat s resortem školství než se zemědělstvím, k němuž se například na půdě dolní komory příliš nevyjadřuje. „Rozumím tomu. Je to pravda,“ reagoval na příslušný dotaz Novinek člen vedení lidovců Petr Hladík.

Zásadní pro vedení resortu je však dle jeho slov „manažerská zkušenost, schopnost komunikace a schopnost dělat rozhodnutí na základě odborných podkladů“. Výborný je tak na funkci podle Hladíka „perfektně připravený“.

KDU-ČSL bude muset v následujících dnech také vyřešit, kdo nahradí Výborného v čele poslaneckého klubu. Jurečka ani Výborný ohledně svých představ nebyli příliš sdílní.

Mouka v Lidlu a další kauzy

Nekula byl v minulosti kritizován hlavně za komunikaci. Do povědomí se dostal například i „reklamou“ na levnou mouku u obchodního řetězce Lidl. Lákal tehdy, že v něm jeho zásluhou bude stát mouka jen 12,90 koruny.

Kromě toho také v minulosti k vysokým cenám potravin, které v té době sužovalo Česko již několik měsíců, řekl že s cenami „něco nehraje“. Uvedl také, že ceny vajec jsou, „jako kdyby obchodníci dokrmovali nosnice“.

Podle informací redakce se u lidovců o jeho výměně diskutovalo už několik týdnů.

Kromě Výborného, který Nekulu nakonec nahradí, oslovili lidovci také poslance Jana Bartoška a Pavla Bělobrádka, ti měli ale nabídku odmítnout. Nominaci Výborného má ještě podle informací Novinek schválit celostátní výbor strany.

Nekula zřejmě končí. Resort zemědělství má vést lidovec Výborný

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám