Hlavní obsah

Výborný bude ministrem zemědělství, potvrdil celostátní výbor KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a bývalý šéf strany Marek Výborný bude ministrem zemědělství, potvrdil ve čtvrtek celostátní výbor strany. Podporu má od premiéra Petra Fialy (ODS) i od prezidenta Petra Pavla. Ve funkci nahradí Zdeňka Nekulu, který rezignuje koncem června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný

Článek

„Považuji i po dnešní debatě Marka Výborného jako osobnost, která má velkou politickou zkušenost, velký morální kredit, a člověka, který je schopný a pracovitý. V minulosti prokázal na půdě Sněmovny, že ačkoliv třeba nebyl vzděláním právník, tak se dokázal v oblastech etablovat,“ oznámil po jednání šéf strany a vicepremiér Marian Jurečka.

„Je to člověk, který dokáže opravdu pracovat, má manažerskou zkušenost a dokáže se obklopit lidmi, kteří jsou důležití pro to, aby ministr dokázal dělat dobře svou práci. Věřím, že dokáže dobře hájit zájmy zemědělců, ale zároveň, že dokáže být dobrou posilou vládního týmu KDU-ČSL,“ pokračoval Jurečka.

„Dokáže věci vysvětlovat, logicky, smysluplně a uvěřitelně. Budeme tu být dobrého ministra zemědělství, který dokáže naslouchat problémům,“ dodal.

Nekula končí. Nesoustředil jsem se na PR, řekl

Domácí

Výborný podle něj celostátní výbor lidovců podpořil jednoznačnou většinou a Jurečka již o výsledku jednání informoval premiéra Petra Fialu (ODS).

„Velmi si vážím důvěry, které se mi dostalo. Neberu to na lehkou váhu. Pevně doufám, že s maximální pokorou budu moci převzít resort zemědělství, který považuji za svým způsobem silový resort. Spadá tam nejenom oblast zemědělství, ale také potraviny či lesy, které jsou naším národním dědictvím,“ prohlásil následně Výborný.

Výborný: Klíčová bude komunikace

Za svou klíčovou prioritu Výborný označil komunikaci. Od prvního dne nastane změna komunikačního stylu.

„Myslím, že ministr zemědělství a resort musí velmi aktivně komunikovat s laickou i odbornou veřejností. A jestli něco považuji za svou devízu, tak je to právě schopnost komunikace,“ míní kandidát na ministra.

„Přicházím jako ten, kdo je připraven naslouchat a pomoci problémy řešit. Nepřicházím jako ten, který má vždy patent na to najít vždy řešení, kterému bude každý tleskat. Nejsem a nebudu kouzelný ministr s měšcem po boku, ale tam, kde budeme moci věci posouvat k lepšímu, tak to budeme činit,“ doplnil.

Pracovat by chtěl i na potravinové soběstačnosti České republiky či řešit konkurenceschopnost českých zemědělců v EU.

I proto si hodlá svolat české europoslance napříč politickými stranami, aby se domluvili na společném hájení českých zemědělců a občanů v Evropě.

„Tam, kde musíme pohnout, tak je podpora ekologického zemědělství, stejně tak podpora precizního zemědělství, které je šetrné vůči půdě. Zdědili jsme ji, stejně jako krajinu, a pokud ji chceme předat našim vnukům, tak pokud ty kroky neuděláme teď, tak za pět deset let bude pozdě,“ přidal Výborný další prioritu.

Je si však prý vědom, že nastupuje v polovině volebního období a bude muset všechny důležité legislativní změny připravit v blízkých měsících, aby se to do voleb stihlo.

Nekula: Od začátku jsem vyvolával kontroverze

Prezident Pavel jmenuje Výborného do čela resortu příští čtvrtek, mandát začne vykonávat od začátku července.

Výborný resort převezme od Zdeňka Nekuly, jenž rezignaci oznámil minulý týden. Zdůvodnil to tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Také přiznal, že se „nesoustředil na PR“.

„Od začátku jsem byl ministr, který vyvolával kontroverze. Možná jsem nebyl nejobratnější v komunikaci, ale rozhodl jsem se udělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro naše zemědělství,“ uvedl minulou středu na tiskové konferenci.

O Nekulovi se mluvilo například v souvislosti s „reklamou“ na levnou mouku u obchodního řetězce Lidl. Lákal tehdy, že v něm jeho zásluhou bude stát mouka jen 12,90 koruny.

Kromě toho rovněž v minulosti řekl k vysokým cenám potravin, jež v té době sužovaly Česko již několik měsíců, že s cenami „něco nehraje“. Prohlásil také, že ceny vajec jsou, „jako kdyby obchodníci dokrmovali nosnice“.

Výborný letech 2019 až 2020 dělal šéfa KDU-ČSL. Jako bývalý učitel se ve Sněmovně věnoval především školství. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky má ale respekt u politických kolegů a zkušenosti, a tak nevadí, že na zemědělství není odborník.

V současné době je Výborný předsedou poslaneckého klubu lidovců. V této pozici ho podle informací Novinek nejspíš nahradí poslanec Tom Philipp.

Jurečka: Některé věci v balíčku by šly změnit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám