Hlavní obsah

Duda omilostnil muže, který zneužíval dceru. Ve funkci zůstal, všímají si po rezignaci Novákové polská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rezignaci maďarské prezidentky Katalin Novákové, kterou smetl skandál s udělením milosti zástupci ředitele dětského domova, který kryl sexuální zneužívání dětí, čelí z podobných důvodů opětovné kritice i polský prezident Andrzej Duda. Ten zůstává ve své funkci, ačkoliv už v roce 2020 udělil milost muži, který sexuálně zneužíval svou nezletilou dceru, připomínají tamní média.

Foto: Monicah Mwangi, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Duda si na rozdíl od Novákové nesypal popel na hlavu, místo toho vydal prohlášení, že šlo o „rodinnou záležitost“, vrátil se nyní ke kauze zpravodajský web Natemat.pl.

Skandál řešila polská média intenzivně v roce 2020, kdy Duda udělil milost muži, který v letech 2006 až 2011 týral a sexuálně zneužíval svou nezletilou dceru i partnerku. „Opil se a začal s útoky, při nichž týral svou partnerku a dceru. Sexuálně obtěžoval ani ne patnáctiletou dívku. Držel ji na zemi, fackoval ji a dotýkal se jejího rozkroku. Navíc ji donutil, aby se třela o jeho penis,“ popsal tehdy otřesné okolnosti případ bulvární list Fakt.

Maďarská prezidentka po skandálu s milostí abdikovala

Evropa

I odvolací soud tehdy nade vší pochybnost konstatoval, že muž jménem Piotr C. nezletilou sexuálně zneužíval dlouhodobě a se „značnou frekvencí“. Případ Dudovy milosti však není tak jednoznačný, jak by se mohlo zdát - polský prezident totiž tehdy jednal na přímou žádost samotných obětí.

„Případ se týkal pouze zákazu přibližování. Jiné tresty byly vykonány již dávno (ke znásilnění nedošlo). Dospělá oběť a její matka žádají o zrušení soudního zákazu roky, protože v praxi žijí s odsouzeným v jednom domě. Je to rodinná záležitost. Žádost byla podpořena soudy i generální prokuraturou,“ vysvětloval tehdy Duda kontroverzní milost.

Už stačilo. Maďarská opozice chce po odstoupení prezidentky přímou volbu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám