Hlavní obsah

O milostech bude od ledna opět rozhodovat pouze Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O žádostech o milost bude od začátku roku znovu rozhodovat pouze prezidentská kancelář, agendu si převezme po letech zpět od ministerstva spravedlnosti. Žádosti doručené do té doby vyřídí resort spravedlnosti. V pátek to oznámil Hrad.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Agendu udělování milostí měla prezidentská kancelář historicky, bývalý prezident Miloš Zeman ji však v roce 2013 převedl na ministerstvo spravedlnosti. Hrad kvůli zpětvzetí agendy vytvoří čtyři nová pracovní místa, která se přesunou z resortu.

Oddělení, které bude mít posuzování milostí na starosti, bude mít celkem sedm zaměstnanců.

Pavel se chce podívat na kritéria

Prezident Petr Pavel už dříve řekl, že chystá rovněž revizi kritérií pro udělování milostí, posuzovat by se mohly například i sociální důvody. „Jsem nakloněn tomu se o tom bavit, protože si myslím, že bychom se mohli podívat třeba i na sociální důvody vhodné speciálního zřetele. Zatím o tom vedeme debatu a já si myslím, že k nějakému rozšíření možná dojde, ale určitě ne k nějakému plošnému velkorysému pojetí,“ prohlásil například v minulosti v rozhovoru pro MF Dnes prezident.

V pátek Hrad uvedl, že milosti bude udělovat jen ve výjimečných případech.

Za Zemana mohlo ministerstvo Hradu předložit žádosti o milost jen pro odsouzené trpící závažnou chorobou nebo nevyléčitelným onemocněním bezprostředně ohrožujícím život.

Ústavní soud: Zeman milost pro Baláka pořádně nevysvětlil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám