Hlavní obsah

Přetáčení tachometrů se trestat nebude, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve čtvrtek zamítli předlohu ČSSD, která počítala se zavedením trestnosti za přetáčení tachometrů vozů. Připomínky k novele měla vláda, která však chce tyto praktiky zakázat. Přetáčení tachometrů by mělo být podle kabinetu správním deliktem.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Autoři novely poukazovali na to, že kupujícím vozů s přetočenými tachometry vznikají značné škody. Neznají navíc skutečné opotřebení automobilů, což může v důsledku vést až k dopravní nehodě. Poslanci ale novelu nepřijali, pro zamítnutí hlasovala koalice, komunisté se většinou zdrželi.

Členové kabinetu poukazovali na to, že by novela mohla vést až k absurdním situacím. Například za zvlášť závažný zločin až s desetiletou sazbou vězení by se považovalo obstarání počítačového programu, který umožňuje zásah do tachometru.

Předkladatelé nynější novely s poukazem na údaje specializované firmy tvrdí, že takzvaně stočený tachometr má třetina až polovina ze zhruba 400 tisíc ojetých vozů, které se v Česku ročně prodají. Neoprávněný zisk z jejich prodeje činí prý asi čtyři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám