Hlavní obsah

Přestupky řešil u piva. Trestaný starosta jde do voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem raději domlouval u piva, než aby je posílal k přestupkové komisi. Někdejšího starostu Mnichova na Domažlicku Josefa Johánka za to v minulosti soud potrestal. Teď by se do čela obce mohl znovu dostat, protože se konají nové volby.

Foto: Patrik Biskup

Starosta Mnichova na Domažlicku Josef Johánek u soudu

Článek

Tamější sedmičlenné zastupitelstvo se totiž loni kvůli neshodám rozpadlo. „Byli jsme jenom tři, oni čtyři. Ve všem by nás přehlasovali. Proto jsme postupně odstoupili,“ vysvětlil Johánek, 73letý lídr kandidátky sdružení Krásnější Mnichov, Pivoň a Vranov.

S komunální politikou už chtěl v minulosti skončit, jenže ho prý ostatní přemluvili. „Přišli za mnou mladí, abych pokračoval,“ vracel se do roku 2016. Tehdy mu plzeňský krajský soud vyměřil pokutu, protože zneužil pravomoc úřední osoby.

Opakované volby v Hrčavě vyhrálo uskupení, které bylo v září druhé

Domácí

Chtěl prý ušetřit za poplatky

Podle obžaloby Johánek zamlčel více než dvacet spisů od policie, které měl předat správnímu orgánu. Většinou šlo o naschvály mezi sousedy, verbální nadávky nebo osočování.

Někdejší starosta se hájil tím, že chtěl obci ušetřit peníze za poplatky. Většině hříšníků proto domlouval u piva. „I cesta do pekel je někdy dlážděna řadou dobrých předsevzetí a skutků,“ uvedl předseda senátu Pravoslav Polák.

Johánek se za vyměřený trest 20 tisíc korun nestydí. „Jsem na to hrdý, že jsem byl odsouzený. Dělal jsem to lidově. Místní proti tomu nic nenamítali, naopak mi fandili. Dokonce se mě zastali i kolegové z politiky,“ zdůraznil.

Volby se konají už příští sobotu. „Pokud se scénář zopakuje, zase odstoupíme,“ avizoval lídr uskupení.

Výmluvy u soudu nezabraly. Exstarosta Nepomuku dostal trest za řízení bez řidičáku

Krimi

S takovým postupem nesouhlasí současný starosta Karel Černý (Sdružení nezávislých kandidátů pro Mnichov), který je dočasně pověřený vedením obce. „Rezignovat kvůli tomu, že mám v zastupitelstvu menšinu, je nesmysl. Takové chování mě u nich zklamalo. Snažili jsme se něco dělat a oni do toho hodili vidle,“ podotkl Černý.

Podle něj je důležité najít vzájemnou shodu. „Ať si každý řekne svůj názor, na to má právo. Na zásadních věcech by se ale měli všichni domluvit. Hlavně žádné naschvály, to se mi nelíbí,“ řekl 68letý penzista. „Jestliže budou problémy pokračovat, definitivně se na to vykašlu. Už mi není dvacet a nemám na to nervy,“ doplnil Černý.

S provizoriem souvisí určitá omezení. Obec například nesmí prodávat své pozemky nebo je směnit. „Naštěstí jsme stihli loni na podzim schválit rozpočet, takže můžeme pokračovat v rozjetých projektech, jako je třeba kanalizace nebo silnice na Pivoň. Snad se po nových volbách už domluvíme, aby úřad zase naplno fungoval,“ doufá.

V Klatovech ruší tři poštovní pobočky ze čtyř. Nepřípustné, reagoval starosta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám