Hlavní obsah

Výmluvy u soudu nezabraly. Exstarosta Nepomuku dostal trest za řízení bez řidičáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ho v lednu policisté zastavili při silniční kontrole, tvrdil, že musel jet neodkladně do nemocnice. Jenže bývalý starosta Nepomuku Jiří Švec (za ANO) měl tehdy zakázáno řídit. Za maření výkonu úředního rozhodnutí dostal ve středu od Okresního soudu Plzeň-jih trest. Nesmí 16 měsíců usednout za volant a musí zaplatit 31,5 tisíce korun.

Foto: Klára Mrázová

Bývalý starosta Nepomuku Jiří Švec (za ANO) před Okresním soudem Plzeň-jih

Článek

Podle samosoudce Jiřího Žižky nejednal Švec v krajní nouzi. „Naléhavost neplyne ani z lékařské zprávy. Je obtížně představitelné, že by si nemohl zavolat záchrannou službu,“ zdůraznil.

Někdejší starosta skutečně 5. ledna, kdy ho policisté chytli, zamířil do pražského IKEMu. Tam loni na podzim podstoupil transplantaci jater, které mu selhávaly. V polovině prosince ho doktoři propustili do domácí péče. Pravidelně pak musel na kontroly. Jedna ho čekala právě 5. ledna. „Sanitku jsem si objednával. Den před odjezdem mi ale dopravní služba řekla, že ji bohužel pro mě nemá. K tomu se přidala další komplikace, začal jsem krvácet z katetru, který jsem měl zavedený. Proto jsem musel využít vlastní vůz, abych uchránil své zdraví,“ zdůvodnil Švec.

Údajná šikana

Vypověděl, že do IKEMu vyrazil raději s manželkou, která se ovšem bojí řídit. „Ošetřili mě. Vraceli jsme se z nemocnice a padesát metrů od bydliště mě zastavila hlídka. Příslušník mi po chvíli suše sdělil, že mám zákaz činnosti. To pro mě byla novinka,“ pokračoval s tím, že žena hned odešla domů.

Řidič se zákazem řízení se při honičce s policií vyměnil se spolujezdcem bez řidičáku

Krimi

Dále vypověděl, že kvůli dlouhodobé hospitalizaci neměl šanci se zprávu nijak dozvědět. Klatovský dopravní odbor mu přitom už loni v září zakázal řídit veškerá motorová vozidla. Tomu předcházela rovněž silniční kontrola, kdy Švec odmítl podstoupit dechovou zkoušku i následný odběr krve. Uvedl, že tehdy řešil naléhavé pracovní záležitosti. „Měl jsem dojem, že mě policisté šikanují,“ doplnil.

Dopis podepsal

Samosoudce měl ale na celou věc opačný názor. „Obviněný se jednání dopustil zcela nepochybně s rozmyslem. O zákazu musel vědět, přesto do vozidla usedl a řídil,“ podotkl Žižka. Připomněl, že proti původnímu zákazu činnosti podával Švecův obhájce odvolání.

„Je nepředstavitelné, že by advokát nevyrozuměl svého klienta. Obviněný navíc čtvrtého ledna přebral a podepsal doporučený dopis, kde ho správní orgán vyzývá, aby odevzdal řidičský průkaz. Pokud dopis nečetl, je to problém na jeho straně,“ dodal Žižka.

Poukázal na fakt, že propouštěcí zpráva z nemocnice vznikla po 11. hodině. Zatímco hlídka bývalého starostu chytla až o šest hodin později. „Nejednalo se tedy přímo o jízdu z Prahy,“ řekl. Zapochyboval také o tom, že Švece, jenž má 13 záznamů v evidenční kartě řidičů, doprovázela žena. „Pokud by na místě byla manželka, jistě by se o této skutečnosti policisté v protokolu zmínili,“ uzavřel. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Pirát silnic se zákazem řízení ujížděl Brnem 130 km/h. Dostal čtyři a půl roku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám