Hlavní obsah

Sněmovna nedá policii dokumenty, které se týkají Hamáčkovy cesty do Moskvy

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se otočili zády k žádosti policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu, která v květnu zahájila úkony trestního řízení v případě neuskutečněné cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Vyšetřovatelé žádali Sněmovnu o poskytnutí kompletního zvukového záznamu a písemných dokumentů z jednání stálé komise pro kontrolu vojenského zpravodajství, která se kauzou začátkem května zabývala.

„Organizační výbor žádost odmítl,“ potvrdil Právu šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO). Podle něj Sněmovna postupuje v případech, kdy policie může sama věc prověřit vlastními silami, stejně. „Je to ustálená praxe, ke které existuje usnesení organizačního výboru,“ poznamenal předseda.

Poslanci odložili jednání o vydání Volného k trestnímu stíhání

Domácí

Narážel tím na fakt, že výbor, v němž sedí zástupci všech poslaneckých frakcí, se už loni shodl, že dokumenty vydá jen tehdy, nemohou-li orgány činné v trestním řízení získat informace jiným způsobem, zejména jako výsledek vlastní činnosti.

Zaplaťte miliardu. Česko chce po Rusku náhradu škod za Vrbětice

Evropa

Vondráček zmínil, že z jednání, které bylo uzavřené, navíc žádný zvukový záznam neexistuje.

Policisté se v žádosti o vydání příslušných záznamů odvolávají právě na bod nazvaný „informace ředitele Vojenského zpravodajství k aktuální kauze plánované cesty ministra vnitra Hamáčka do Moskvy“. „Podle uvedeného programu schůze se tak informace, které zazněly na uvedeném jednání, vztahují k věci prověřované policejním orgánem Národní centrálou proti organizovanému zločinu,“ píšou kriminalisté ve své žádosti Sněmovně.

Podezření na dva trestné činy

Z ní rovněž plyne, že se policie zabývá podezřením ze spáchání trestných činů, a to ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

Zda jde konkrétně o Hamáčka, ale není jasné. Sám vicepremiér a ministr vnitra už v květnu uvedl, že „je naprosto v pořádku, že policie celou věc prověřuje“.

U Hamáčkovy cesty do Moskvy řeší policie podezření ze dvou trestných činů

Krimi

Členové komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství v květnu po vystoupení ředitele tajné služby Jana Berouna požádali Hamáčka, aby srozumitelně a pravdivě vysvětlil veškeré motivy, které ho vedly k plánování cesty do Ruské federace v době, kdy již byl seznámen s výsledky vyšetřování výbuchu ve Vrběticích. K němu došlo v roce 2014.

Kauza kolem Hamáčkovy cesty necesty do Moskvy se rozjela poté, co server Seznam Zprávy počátkem května zveřejnil informaci, podle které chtěl Hamáček v Rusku získat vakcíny Sputnik V výměnou za ututlání informace o vyšetřování výbuchu ve Vrběticích. Za ním podle českých bezpečnostních složek stáli příslušníci ruské vojenské služby GRU. Hamáček to popřel a na server podal žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám