Hlavní obsah

Proti covidu se od září naočkovalo 300 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti covidu se v letošní sezoně nechalo naočkovat již 300 tisíc lidí, proti chřipce dostalo vakcínu přes 560 tisíc osob. V pondělí to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Podle epidemiologa Romana Chlíbka je stále vhodná doba nechat se očkovat.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví k epidemiologické situaci, včetně onemocnění covid-19Video: ČTK

 
Článek

Podle Pavlovice je pozitivní, že počty pacientů s těžkým průběhem respiračních onemocnění nerostou. Co se týká covidu-19, aktuálně je evidováno cca 8500 nakažených.

Šéfka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková doplnila, že epidemiologická situace je v očekávaných hodnotách, a to napříč republikou. Lidi vyzvala k dodržování hygieny a případně i nošení roušky v případě příznaků onemocnění.

Chlíbek připomněl, že ve světě již bylo aplikováno přes 13 miliard dávek očkování proti covidu a nejsou zatím žádné signály, že by rizika převažovala nad přínosy.

Epidemie virových nemocí zatím není

Sezona akutních respiračních onemocnění přichází tradičně během podzimních měsíců. Virová onemocnění se aktuálně nejvíce šíří mezi dětmi ve školkách a školách, byť počty nemocných zatím nedosahují hranice epidemie.

Odborníci dlouhodobě doporučují zejména pro rizikové skupiny chronicky nemocných a seniorů očkování proti chřipce. Vzhledem k nedávné epidemii covidu-19 doporučovali zvážit i očkování, případně přeočkování proti tomuto onemocnění.

Očkování proti covidu je zdarma, proti chřipce jej mají proplacené pacienti nad 65 let. V ČR je dlouhodobě proočkovanost proti chřipce ve srovnání se zeměmi západní Evropy nízká.

O nutnosti testů ve školách jste rozhodovali špatně, vrátil Ústavní soud covidový spor

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám