Hlavní obsah

Ekologičtí extremisté v noci řádili po celé Evropě: Přes 600 vypuštěných SUV. I v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina klimatických extremistů jménem Tyre Extinguishers v noci na úterý poničila pneumatiky u více než šesti set vozů v devíti evropských zemích včetně Česka. Podle skupiny jde o koordinovanou kampaň, která má upozornit na znečištění klimatu, které velká auta typu SUV způsobují.

Foto: Twitterový profil Tyre Extinguishers

Záběr na jednu z vypuštěných pneumatik.

Článek

Ekologičtí extremisté vypustili nejvíce pneumatik ve francouzském městě Toulouse, konkrétně šlo podle jejich twitterového účtu o 146 aut. Dalších 100 aut bylo poškozeno v Barceloně, 60 v italské Bologni. Po padesátce poškodili také v Berlíně a v Brně. V Brně konkrétně poničili 51 vozidel. Dalšími evropskými městy, ve kterých v noci na úterý aktivisté zasáhli, jsou Dublin, Haag, Paříž, Curych, Manchester.

Tyre Extinguishers, což lze přeložit jako „hasiči pneumatik“ o sobě uvádějí, že jsou skupinou s mezinárodním působením, která nemá vůdce. Po vypuštění pneumatik vozidla zanechávají za stěrači leták, který informuje o tom, co se stalo, a má údajně sloužit pro „majitelovu bezpečnost“.

Znemožnit vlastnictví SUV ve městech

Cílem organizace je „znemožnit vlastnictví SUV ve městech,“ uvádí o sobě. „Vadí nám auta typu SUV. Vyhýbáme se autům s průkazem ZTP a pracovním autům, například ze stavebnictví, zásobování, lékařské pohotovosti, lesnictví. Případně to řešíme dle úsudku na místě,“ uvedli aktivisté.

„V Brně máme navíc tragickou zkušenost se smrtí malé holčičky, kterou před třemi lety přejela při couvání řidička SUV, protože ji neviděla,“ uvedli pro Deník členové Tyre Extinguishers Brno.

V rozhovoru pro DVTV v květnu český zástupce spolku uvedl, že osobní majetek si sice respekt zaslouží, důležitější je ale lidský život.

Znepříjemnit život majitelům SUV

Česká odnož vystupuje na Twitteru pod názvem „Pořádnou čočku – Tyre Extinguishers“. V jednom ze svých příspěvků uvádí: „Chceme jen upozornit, že si opravdu nemyslíme, že současné řidiče SUV přesvědčíme nejezdit. Naším cílem je znepříjemnit jim život, aby si lidé do budoucna uvědomili, že koupit SUV do města nemá cenu… Budeme jejich majitelům dělat naschvály, dokud všichni nepochopí, že ve městech nebudou mít klid.“

V Brně zasahovali aktivisté už několikrát, pokaždé se zvedla velká vlna kritiky. Největší celosvětový zásah provedli členové Tyre Extinguishers v listopadu minulého roku, kdy během jedné noci vypustili pneumatiky u více než devíti set aut v různých zemích po světě.

Aktivisté blokující silnici v Praze se chválili, že uhnuli sanitce. Prodírala se přitom kolonou, kterou sami zavinili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám