Hlavní obsah

Premiéři za ODS vždycky doplatili na vlastní členy, přirovnal se Nečas ke Klausovi

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vlády a koaliční ODS Petr Nečas stojí před závažným problémem. Proti stabilizačnímu balíčku, který je jedním z pilířů úsporné politiky jeho vlády, se vzepřelo několik poslanců ODS. V rozhovoru pro Právo Nečas přiznal, že se tím jeho strana stala nejslabším článkem koalice. Také připomněl, že premiéra za ODS vždycky "potopili" jeho spolustraníci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Pane premiére, už jste si začal stříhat pomyslný metr, kolik dní vám ještě zbývá ve funkci?

Musím říct, že tato otázka zní od prvních týdnů, co jsem do vlády nastoupil. Stále se to hemží předpověďmi, do kdy vláda padne. Tady bude velmi záležet na tom, jak se budou jednotliví aktéři chovat, nakolik zvítězí zodpovědnost, nakolik nějaké osobní zájmy.

Není to paradox, že se stále předpovídá pád vaší vlády, přitom před dvěma roky jste nastoupili s nejsilnější většinou 118 hlasů?

To nominální číslo není až tak rozhodující. Nicméně je skutečností, že v průběhu období se rozpadl jeden koaliční partner, že koalice byla od začátku tvořena dvěma úplně novými stranami, byť ta jedna tzv. nová strana byl pouze retrofit již použité politické garnitury. A někdy nestandardní chování některých partnerů nepotvrzovalo tu sílu 118 hlasů.

Očekával jsem, že se většina začne drolit, takže moc překvapený nejsem. To byl i důvod, proč jsem se snažil koalici s VV, i když to bylo někdy utrpení, držet co nejdéle.

Mám pro to takové přirovnání, že dokud ve startovacím stupni rakety je dost paliva, tak má být startovací stupeň využit, a až palivo vyhoří, má být stupeň odhozen.

Jinými slovy, když vám véčkaři posloužili, tak jste je využil, a když vyhořeli, tak jste je odhodil a vyhandloval je za LIDEM?

Lze tomu rozumět tak, že dokud to přinášelo akceschopnost koalice, nemělo význam spojenectví s VV nějak narušovat, překlápět to v nějakou menšinovou vládu. V situaci, kdy se ale vnitřně rozdělily, tak nic jiného už nezbývalo.

Mluvíte o nestandardním chování koaličních partnerů, ale váš dnešní problém je v nestandardním chování vašich stranických kolegů, kteří mohou nakonec způsobit váš definitivní konec.

Ano, je to tak. Premiéra za ODS vždycky potopili vlastní členové, nikdy to nebyli koaliční partneři. Ať to byl Václav Klaus v roce 1997 a trio Zieleniec, Ruml, Pilip, nebo Mirek Topolánek v roce 2009 a trio Tlustý, Schwippel, Raninec. Je to zřejmě osud předsedů ODS i jako premiérů. Na druhou stranu je skutečností, že teď je nejslabším článkem koalice z hlediska spolehlivosti ODS. To je realita.

Co s tím?

Postup našich šesti kolegů je porušením všech pravidel a všech dohod. Má-li strana fungovat jako politická strana, a nikoli jako spolek baráčníků, musí platit dohody. Pokud se dohodne nějaký koaliční kompromis, je schválen klíčovými orgány ODS, jako je výkonná rada a poslanecký klub, tak nejde, aby se zvedla malá skupinka nebo několik jednotlivců a dohodu zrušili.

Proto pevně doufám, že je to ojedinělý výstřel, a nikoli způsob chování, který se teď stane běžným. Z ODS by to udělalo totálně nevěrohodného a nečitelného partnera. Koneckonců při těsných poměrech, které nyní jsou, se může zvednout tu několik jedinců TOP 09, tu tři poslanci LIDEM a chovat se úplně stejně. Pak nedáme dohromady vůbec nic.

Politika je obtížná práce, při koaličním vládnutí je založená na kompromisech, které jsou někdy velmi krvavé. Ale základ fungující politické strany je dodržování pravidel a dohod.

V čem vidíte motivaci vašich rebelů? Oni tvrdí, že vládnete autoritativně, s nikým se nebavíte...

Musím se tomu trochu usmívat. Debata například o konsolidačním balíčku byla v poslaneckém klubu vedena mnoho a mnoho hodin.

A nikdo z dnešních rebelů ani nepíp’?

Neříkám, že nepíp’. Říkám, že byla vedena debata. Byla vedena i na výkonné radě, což je nejvyšší orgán ODS mezi kongresy, a tento balíček podpořila.

Jednomyslně?

Netvrdím jednomyslně, ale dominantní většinou. Zrovna tak v poslaneckém klubu.

Ale tam bylo závazné hlasování...

Ano, ale to dvouhvězdičkové hlasování musí někdo schválit. Opět to byla zdrcující většina klubu, která s tímto postupem souhlasila. Bylo to většinové rozhodnutí a jediný možný způsob fungování politické strany.

Tak v čem vidíte tu rebelii, když jste to tak podrobně probrali na všech úrovních?

Nechci si hrát na amatérského psychologa.

Nemusíte si hrát na psychologa, jen řekněte svůj názor.

Do hlavy svým kolegům nevidím a znovu opakuji, že následující dny a týdny ukážou, jaká je jejich skutečná motivace. Zda jde skutečně o zodpovědné chování jako politického partnera, který drží dohody, na kterého se dá spolehnout, zda jde skutečně o ODS. Pak se dohodneme velmi rychle. Jestli jsou za tím nějaké jiné zájmy, tak dohoda zřejmě nebude možná, a pak se ukáže, že skutečným cílem těchto kroků je něco jiného. Já ale chci věřit, že se jedná u mých kolegů o to první.

To, že věříte v odpovědnost svých kolegů, jste mi v rozhovoru říkal zhruba před třemi týdny, ale ukázalo se, že jste se zmýlil. Proto se snažím zjistit, co si o motivaci vašich členů myslíte.

Nechci podsouvat svým kolegům nějakou jinou motivaci než tu, o které oni oficiálně mluví. Zda to zní nebo nezní věrohodně, nechť posoudí každý, kdo se chce podívat do médií. Já jim to ale nechci podsouvat.

Jak se vám poslouchala Kalouskova slova o tom, že rebelie vašich členů je útokem na vás a vládu?

Samozřejmě našich šest kolegů dělá našim politickým soupeřům v předvolební kampani velkou radost. Za normálních okolností by přece čtvrteční noviny vyšly s palcovými titulky o zatčení náměstka hejtmanky Ústeckého kraje. Místo toho vyšly titulky, ve kterých se objevovalo moje jméno kvůli nepřijetí konkrétního zákona. Takže nepochybuji o tom, že volební štáby sociální demokracie, TOP 09 a další mají bezpochyby radost.

Říkáte, jak si za stabilizačním balíčkem, proti kterému se šestice členů ODS vzepřela, stojíte, ale jedním dechem připouštíte, že kvůli rebelům jste ochotni ho nějakým způsobem změnit. Jak?

Nebudu vzkazovat, co a jak se může změnit. Sedneme ke stolu a velmi rychle poznáme, jestli se někdo chce dohodnout, nebo jestli jde jen o záminku. Na balíčku se rozhodně nesmí změnit nic tak, co by zvýšilo deficit veřejných financí, který je plánovaný pro příští rok pod tři procenta HDP.

Co je tak tajného na tom, že nemůžete říct, jak se může balíček změnit? Pak to vypadá, že nejde o snahu o kompromis, ale o nějaké zákulisní politické handly, něco za něco.

Myslím, že to v pravý čas oznámíme. Opravdu by to nebylo korektní vzkazovat si to přes média.

Máte jistotu, že když se dohodnete s vašimi rebely, že se stejně tak dohodnete s koaličními partnery, hlavně s TOP 09?

Musím odmítnout představu, že jsme se změnili ve čtyřkoalici. Tedy ODS, TOP 09, LIDEM a šestice členů ODS. Tady jsou tři koaliční strany, které se musí dohodnout, a výsledek by měl být, že všichni poslanci ODS budou respektovat většinové stanovisko. Jinak to nejde.

Nedrolí se vám tak trochu pod rukama celá koalice? Vaši členové se bouří proti zvyšování daní, někteří poslanci kolem Karolíny Peake najednou začali tvrdit, že jim vadí církevní restituce, a možná najdou spojence i u vás.

Je to tak. Je to přesně věc, na kterou jsem těchto šest kolegů při jednání klubu velmi důrazně upozornil, že to může nastat. A také to nastalo okamžitě.

Nebylo by lepší to lidově řečeno zabalit?

Teprve se ukáže, jak se to drolí. Po více než dvou letech vlády pod mým vedením toto je první zákon, který se nepodařilo prosadit.

Pokud by vaše vláda nezískala kvůli daňovému balíčku důvěru, budou v ohrožení církevní restituce. Pro někoho plus, pro vás možná minus.

Je to tak. Šest našich kolegů rozpoutalo něco, co může vést k ohrožení celé řady kroků, které koalice prosazovala nebo chystala. To je stejné, jako když cvrnknete do domina a ty kostičky začnou padat. To oni udělali a teď musíme doufat, že to co nejrychleji zastavíme.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám