Hlavní obsah

Premiér odvolá ministra průmyslu Mládka

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, bja

Premiér Bohuslav Sobotka chce odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD. Předseda vlády to oznámil po pondělním jednání vlády. Vadí mu, jak se v poslední době Mládek stavěl k situaci s mobilními operátory.

Premiér odvolá ministra průmyslu MládkaVideo: Novinky

 
Článek

„Rozhodl jsem se udělat změnu v obsazení ministerstva průmyslu a obchodu. Navrhuji ke konci února odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka,“ oznámil Sobotka.

Uvedl, že ve čtvrtek žádost předá prezidentovi. Miloše Zemana chce zároveň jako prvního seznámit s tím, kdo by měl Mládka nahradit. Spekuluje se o tom, že novým šéfem průmyslu by mohl být státní tajemník pro evropské záležitosti a vládní koordinátor pro digitální agendu Tomáš Prouza.

Sobotka v pondělí řekl, že Mládek odvedl za více než tři roky velký kus práce. „Nicméně v poslední době nejsem jako předseda vlády spokojen s tím, jak ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje. Zejména se jedná o postoj ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb,“ zdůraznil Sobotka.

Elita s roamingem

Mládek se „proslavil“ několika aférami. Poslední se týkala právě mobilních operátorů. Do zákona o elektronických komunikacích chtěl prosadit paragraf, který by spotřebitelům znemožnil vyjednat si u operátora individuální tarif. [celá zpráva]

Před několika týdny sklidil kritiku kvůli prohlášení, že roaming je elitářská záležitost pro pět procent lidí. Domnívá se, že tři milióny Čechů jedou do zahraničí jednou ročně, většina z nich do Chorvatska na pobřeží. „To se dá doložit. Další tři milióny jsou ta elita, která jezdí pořád – služebně, na dovolenou, furt,“ prohlásil Mládek. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Lubomír Bokštefl

Paraziti či rychlý internet

Další problém kvůli cenám za mobilní data vyvolal Mládkův náměstek Lubomír Bokštefl, který lidem vzkázal, že pokud chtějí ceny za mobilní služby, jako mají v Polsku, ať tam odjedou. Kvůli přehmatu dostal náměstek důtku, vyhazov dostal ředitel komunikace Roman Prorok, který prý Bokštefla dostatečně nepřipravil. [celá zpráva]

Nejznámější Mládkův výrok je asi ten z roku 2013, kdy ještě jako stínový ministr financí při projevu na sjezdu ČSSD v Ostravě řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích. Za výrok se poté omluvili on i Sobotka.

Šéf průmyslu měl také problémy kvůli vysokorychlostnímu internetu. Ministerstvu průmyslu se totiž dlouho nedařilo vypracovat klíčový dokument, aby Česko mohlo čerpat 14 miliard na rozvoj sítí nové generace.

Mládek už svoji funkci nabídl premiérovi loni na podzim po volbách, když neuspěl jako kandidát do Senátu. Sobotka rezignaci nepřijal – uvedl, že to pro něj není téma a že Mládek je zkušený ministr. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám