Hlavní obsah

Fiala po návratu z Kyjeva: Je potřeba zvážit i další sankce proti Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání české a ukrajinské vlády v Kyjevě podle premiéra Petra Fialy (ODS) splnilo účel. Kromě vyjádření podpory napadené zemi a utužení a prohloubení spolupráce mezi zeměmi vláda „otevřela dveře“ tuzemským firmám, které by chtěly vstoupit na ukrajinský trh. Tématem byly také sankce vůči Rusku, po jejichž zpřísňování Česko volá. Důležité je pak podle premiéra zaměřit se i na Bělorusko, které Rusku pomáhá a ulehčuje mu situaci.

Živě: Tisková konference premiéra Petra Fialy po návratu z UkrajinyVideo: ČTK

 
Článek

Zástupci obou vlád diskutovali také potřebu nadále zpřísňovat sankce vůči Rusku. Podle Fialy by se Evropa měla také více zaměřit na Bělorusko, které Rusko různě podporuje a pomáhá mu.

„Rusko je potřeba dostávat do stále větší izolace. Rusko nezmírňuje svou politiku, naopak přitvrzuje. To, co je zvažováno, tak je mimo jiné role Běloruska a zda není potřeba právě tam namířit pozornost. Určité sankce proti Bělorusku jsou, ale není možné, aby Rusko utíkalo ze sankcí prostřednictvím Běloruska,“ míní český premiér.

„Je potřeba si uvědomit, že útoky na Ukrajinu probíhají z běloruského vzdušného prostoru, Bělorusko dodává Rusku zbraně, a mají i úzce propojenou ekonomiku. Musíme to tak vnímat,“ dovysvětlil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podpora českých firem při vstupu na ukrajinský trh

„Vidíme obrovské množství příležitostí ve spolupráci s Ukrajinou. Česko má zájem spolupracovat především v oblasti obrany, dopravy, energetiky. To jsou všechno věci, kde tuto spolupráci můžeme dále prohlubovat,“ řekl po příletu zpět do Česka premiér Fiala.

Podle něj ukrajinská strana přislíbila, že bude vstřícná k českým firmám, které by chtěly na tamním trhu působit, a vytvoří pro ně dobré podmínky. „Ukrajina prochází proměnou, to vše vytváří možnosti pro naše firmy, aby na ukrajinském trhu působily. V této věci jsme otevřeli dveře, které by měly být našimi firmami využity,“ doplnil.

Podle Fialy Česko zajímá Dněpropetrovská oblast, na níž by se české firmy měly přednostně soustředit. To však nebrání působit na celém území Ukrajiny.

Společné jednání vlád obou zemí se odehrálo v pondělí. Politici se v Kyjevě shodli na další ekonomické a politické spolupráci i poválečné obnově země. Současně společně podepsali memoranda o spolupráci mezi ministerstvy zahraničních věcí a vládami, která mají podpořit dialog mezi oběma státy.

Ukrajina dělá jasné kroky na cestě do EU, řekl Fiala po jednání vlády v Kyjevě

Domácí

Kyjev, stejně jako mnohá další ukrajinská města byly přitom týž den opět terčem ruského ostřelování.

Ruské útoky na infrastrukturu mohou vyvolat další vlnu migrace

„Přijížděli jsme do Kyjeva v situaci, kdy byl znovu vystaven ruským útokům. Měli jsme možnost vidět obytné budovy, které byly zničeny při útocích, byly tam i oběti na životech. Na tom všem jsme si znovu připomněli, čím ukrajinský národ prochází a jakým výzvám jsou Ukrajinci vystaveni. O to víc je důležitá naše podpora a to, abychom Ukrajinu v tomto boji podpořili,“ uvedl Fiala s tím, že vojenská i humanitární pomoc napadené zemi bude pokračovat.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že Rusko útočí na infrastrukturu, což by mohlo mít v budoucnu za následek vyvolání nové potenciální migrační vlny do Evropy. Podle něj na tuto možnost musíme být připraveni.

Vedle premiéra Fialy se cesty do ukrajinské metropole zúčastnili vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Fialův protějšek Denys Šmyhal příjezd českých politiků do Kyjeva popsal jako projev obrovské solidarity a podpory.

Kreml dal najevo, že bude bránit ruské rezervy na Západě

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám