Hlavní obsah

Předávání Hradu není jen tak. Václav Klaus si stěžoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předávání úřadu a prostor Pražského hradu není jednoduché. Vše stojí na domluvě mezi dosluhující kanceláří a týmem nového prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus na fotografii z roku 2021

Článek

Podle Jiřího Weigla, kancléře prezidenta Václava Klause, který úřad přebíral po Václavu Havlovi, probíhalo předání agendy velmi nestandardně.

„Václav Havel skončil 2. února 2003, Václav Klaus byl zvolen až 28. února a nastoupil až po více než měsíci. Starý prezident skončil, nový nebyl a úřad se začal rozkládat. Vše se přebíralo za pochodu,“ řekl.

Klaus byl před dvaceti lety po uvedení do funkce prezidenta stavem hradního majetku a kanceláří „naprosto šokován“. Klaus si také tehdy v doprovodu kancléře prezidenta Havla Ivo Mathého prohlédl kanceláře. Podle Mathého se tam Klausovi líbilo. Klaus ale tvrdil, že prostory působily depresivně.

Mathé: Jednání kancléře je nepochopitelné a podivné

Domácí

O deset let později prohlásil Klaus, že předá Zemanovi Hrad v lepším stavu, než v jakém ho přebíral od Havla. „Mohu ho ubezpečit, že se nedočká překvapení, kterých jsme se dožili my před deseti lety,“ uvedl.

Podle něj byly ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny. „A proto jsem asi tři měsíce seděl o deset kanceláří vedle v malé kanceláři,“ postěžoval si Klaus s tím, že se Zeman může na rozdíl od něj nastěhovat na Hrad ihned po inauguraci.

Zeman na oplátku podotkl, že za Klause významně klesl počet ztracených předmětů z hradního inventáře. „S potěšením jsem zjistil, že počet mank, to znamená ukradených drobných předmětů, právě za pana prezidenta Klause dramaticky poklesl až téměř na nulu, což podle předané statistiky v minulosti tak úplně nebylo,“ řekl tehdy Zeman.

Zemanova knihovna nebude

Klaus předtím kritizoval právě Zemana, když po něm v roce 1998 přebíral kancelář předsedy Sněmovny. Klausovi vadil cigaretový odér v kanceláři po Zemanovi. Klaus tak tehdy musel úřadovat jinde do doby, než se kancelář vyvětrala a upravila.

Dvacet let byl jejich. Prezidenti Klaus a Zeman se loučili na Hradě

Domácí

Petr Pavel se po svém zvolení obával, že Hrad nebude moc vstřícný, ale nastupující kancléřka Jana Vohralíková nakonec našla s dosluhujícím Vratislavem Mynářem společnou řeč. Otázka je, jak dopadne vypořádání kontroly NKÚ na Hradě a také kontrola prostor kvůli případným odposlechům.

První dva prezidenti po svém odchodu z úřadu založili instituce nesoucí jejich jméno. Havel, respektive jeho přátelé a nejbližší okolí, po vzoru amerických prezidentů založil v roce 2004 Knihovnu Václava Havla. Hlavním sponzorem je nadace Zdeňka Bakaly.

Klaus si ještě před koncem mandátu založil v roce 2012 Institut Václava Klause. Zabývá se také aktuální politickou situací. Institut podporuje společnost PPF zesnulého Petra Kellnera.

Zeman podobný institut nechystá. I nadále by se chtěl stýkat s výraznými osobnostmi, pokud budou stát o jeho radu. Podle Jiřího Ovčáčka plánuje Zemanovo okolí zřídit digitální knihovnu s jeho projevy a texty.

Zeman si možná pronajme kancelář v areálu Hradu. Jako asistentku zaměstná svou manželku Ivanu. Od státu bude dostávat, stejně jako Klaus, doživotně rentu 50 tisíc korun a stejnou částku právě na kancelář. K dispozici bude mít i vůz s řidičem a ochranku.

Hradní kancléřkou bude poprvé žena

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám