Hlavní obsah

Svoboda: Chceme menšinovou radu, zkusíme STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuto chvíli chceme vytvořit v Praze menšinovou radu s většinovou podporou a začít pracovat, uvedl pro Právo kandidát koalice Spolu na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). O podpoře chce jednat i s ANO. Dohoda s Piráty nevyšla, protože odmítli kývnout na koalici, ve které by Spolu mělo v radě města většinu šesti členů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Rozhodli jste se hledat podporu pro menšinovou vládu. Znamená to, že jednání s Piráty jsou u konce?

Znamená to, že požádáme o podporu menšinového vedení všechny strany, které jsou zvoleny na magistrát. V jakém pořadí s nimi budeme jednat, je otázka otevřená. Ano, budeme jednat i s hnutím ANO.

ANO menšinové vládnutí Spolu v Praze podpoří. Do konce února

Domácí

Bavili jste se o menšinové radě i s hnutím STAN?

Co jsem říkal, se týká Pirátů. Odmítají vznik koalice, ve které by koalice Spolu měla šest členů rady.

Hnutí STAN na jednání projevilo o něco větší vstřícnost, je otevřený prostor pro to, abychom se s nimi dohadovali. Máme představu, že bychom se skutečně mohli se Starosty dohodnout, ale je to věc dalšího jednání.

Počítáte s tím, že budete 15. prosince primátorem?

V politice nelze počítat s ničím. Pokud by taková situace nastala, jsem připraven tuto pozici přijmout. Ale říkám znovu, není to věc, která je na mém rozhodnutí, je na rozhodnutí zastupitelstva.

Doba, po niž není Praha řízená, je skutečně dlouhá. Některé věci už skřípou. Myslíme si, že každý den bezvládí je pro Prahu velmi na škodu, bude se obtížně napravovat.

ANO dříve nabízelo, že by podpořilo dočasnou menšinovou radu Spolu. Koncipujete to stejně, nebo by šlo o trvalejší řešení?

Jen mohu konstatovat, že jsme na začátku jednání. Žádná taková fakta nezaznívala, budeme hovořit o všem, co je možné. V tuto chvíli chceme vytvořit menšinovou radu s většinovou podporou a začít pracovat.

Je potřeba, aby Praha začala fungovat, aby nejdůležitější gesce, které jsme nabízeli Pirátům, fungovaly. Nejenom že se o ně handrkují nějací uchazeči.

Hřib k nedohodě o vládě v Praze: Nemohou vládnout celému městu sami

Domácí

Výběr článků

Načítám