Hlavní obsah

Hřib k nedohodě o vládě v Praze: Nemohou vládnout celému městu sami

Nevidím příliš realisticky, že by 15. prosince mohla být uzavřená koalice v hlavním městě s účastí Pirátů, uvedl v rozhovoru pro Právo končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Řekl, že chce, aby žádný ze subjektů případné koalice se Starosty a Spolu nemohl v radě sám přehlasovávat ostatní.

Foto: Profimedia.cz, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Jak dopadlo včerejší jednání se Spolu a STAN o koalici na magistrátu?

Nedošlo k žádnému zásadnímu posunu. Realita je taková, že Spolu nechce udělat žádné ústupky z toho, co nabídli 22. října. Jejich nabídka je stále stejná. Skutečně chtějí – s tím výsledkem méně než 25 procent – vládnout celému městu sami, to znamená požadují jak primátora, tak většinu v radě (Spolu navrhlo rozdělení jedenáctičlenné rady v poměru pět křesel pro sebe plus primátor, čtyři pro Piráty a jedno pro STAN - pozn. red.).

Jednali jste za Alianci pro stabilitu (Piráti a Praha sobě), nebo jako sami Piráti?

Jsme samozřejmě jako Aliance pro stabilitu, ale na tom v tuto chvíli nesejde. Základní blokační problém je v tom, že Spolu skutečně ani o píď neustoupilo ze svých požadavků. Chtějí mít jak primátora s právem veta, to jsme akceptovali, i tu většinu v radě.

Přitom Piráti a STAN (kandidovali zvlášť) získali dohromady víc hlasů než koalice Spolu.

Chtěli byste, aby Piráti a Starostové měli víc členů rady než Spolu?

Naše představa je taková, že žádný z těch tří subjektů nebude sám o sobě přehlasovávat ty ostatní. Dosud se to osvědčilo.

Bohuslav Svoboda by chtěl, aby 15. prosince zastupitelstvo zvolilo nové vedení. Je to reálné?

V tuto chvíli nedošlo k zásadnímu posunu. Avizujeme, že schvalovací procesy Pirátské strany si vždycky vezmou nějaký čas. Nejde se 14. dohodnout a 15. mít koalici.

Koalice na vládní úrovni se nakonec také schvalovala. S vědomím toho, v jakém je to teď stavu, nevidím příliš realisticky, že 15. prosince by tu mohla být koalice s Piráty.

Ostatně Bohuslav Svoboda, myslím, že to bylo v rozhovoru v ČT, avizoval, že pokud nebude koalice s Piráty, prostě bude mít 15. prosince menšinovou radu s ANO.

Benda: S pražskými Piráty se dá jednat. Než dorazí Hřib

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám