Hlavní obsah

Praha zatím audit o Babišovi nezveřejní

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Primátor Hřib zatím audit Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nezveřejní. Praze to doporučili advokáti. Pokud by ke zveřejnění došlo bez výjimky Evropské komise, hrozilo by podle nich Praze řízení o nesplnění povinnosti vůči České republice ve smyslu Smlouvy o fungování Evropské unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Zdeněk Hřib

Článek

„Mým primárním cílem je to zveřejnit, ale musí to být legálně. Pošlu dopis do Evropské komise, kde se je budeme snažit přesvědčit, že je tu veřejný zájem pro zveřejnění primární,” řekl na tiskové konferenci Hřib.

Ve stanovisku advokátní firmy Praha dostala doporučení, aby audit zatím nezveřejňovala.

„Pokud by Evropská komise nedala ke zpřístupnění kladné stanovisko, lze předpokládat, že tak učiní s odkazem na výjimku z možnosti zveřejnění. Pokud by v takovém případě ke zveřejnění klientem došlo, hrozí zahájení řízení o nesplnění povinnosti vůči České republice ve smyslu Smlouvy o fungování Evropské unie,“ píše se v právním stanovisku od firmy Frank Bold, které si nechala Praha zpracovat a které mají Novinky k dispozici.

Audit k Babišovi dostala i Praha. A chce do vládního mlčení hodit vidle

Domácí

Magistrát, jenž audit také obdržel, už dříve avizoval, že by ho chtěl zveřejnit. Praha by ale podle advokátů od Komise musela dostat výjimku na zveřejnění s ohledem na veřejný zájem. Pokud jde o zveřejnění v souvislosti s veřejným zájmem, nebyl by podle právníků problém, ale problém je podle nich v průběhu auditního procesu.

Měli by se zeptat

„Aby klient postupoval v souladu s právem Evropské unie a s ohledem na nejednoznačnost možnosti zpřístupnění auditní zprávy veřejnosti, lze nyní klientovi doporučit postupovat dle čl. 5 nařízení a na základě podané žádosti o informaci ve smyslu zveřejnění auditní zprávy ze strany veřejnosti se s dotazem na možnost zpřístupnění obrátit přímo na Evropskou komisi,“ píše se dále v právním stanovisku.

Nevím, nemůžu, nechci vědět. Ministryně Dostálová zarytě sedí na výsledku auditu

Domácí

Analýza také uvádí, že audit nemůže být podle Evropské komise zveřejněn v případě, že by mohla být porušena bezpečnost, obranné nebo vojenské záležitosti, finanční nebo hospodářská politika EU nebo Česka nebo soukromí a osobnost jednotlivce podle zákona o ochraně osobních údajů.

Hřib v Bruselu nic nezjistil

Praha audit obdržela stejně jako třeba ministerstvo pro místní rozvoj, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí.

Původně chtěl otázku možného zveřejnění řešit i ve středu v Bruselu, kam měl již delší dobu předem naplánovanou cestu. Podle informací Novinek se ale nakonec s nikým nesešel, jelikož to bylo na poslední chvíli a na setkání s pražským primátorem si nikdo z auditního oddělení Evropské komise narychlo čas nenašel.

Hřib letí do Bruselu, pořeší i audit o Babišovi

Domácí

Nyní Praha pošle dopis Evropské komisi, kde se ji bude snažit přesvědčit, že převažuje veřejný zájem a bude se snažit získat pro zveřejnění souhlas.

Radní pro legislativu Hana Marvanová (STAN) je pro zveřejnění i v případě sankcí. „I přes ta rizika bych souhlasila se zveřejněním. Škody jsou nyní mnohem vyšší,” řekla.

Marvanová: Hřib mi audit nedal

Na tiskové konferenci Marvanová Hřiba kritizovala za to, že koaličním partnerům audit neposkytl a že materiál koloval jen mezi Piráty.

„Jednali jsme tak dlouho o tom, proč jsme nedostali informace o auditní zprávě. Pevně věřím, že se toho už příště pan primátor nedopustí. Buď všichni, nebo nikdo,” řekla radní pro legislativu Hana Marvanová s tím, že taková věc narušuje vztahy v koalici.

Piráti se brání, že nechtěli, aby audit unikl. Primátor uvedl, že ho neposkytl ani vedení strany a pirátským poslancům, kteří budou o auditu jednat během čtvrtka ve Sněmovně. „Ne. Nemají ho. Mimo úřad to neodešlo,” řekl Hřib.

MMR: Dokument je důvěrný

Vláda dokument zveřejnit odmítá. Podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) je dokument důvěrný. Informace o části auditu se ale už během úterý začaly objevovat v médiích.

Podle nich je premiér Babiš ve střetu zájmů a jeho bývalá firma Agrofert by měla na dotacích vracet až půl miliardy korun. To by nakonec znamenalo, že peníze půjdou z rozpočtu Česka a následně by se po Agrofertu vymáhaly. To potvrdil i pražský pirátský radní pro transparentnost Adam Zábranský, který audit pro účely čtvrtečního jednání četl.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Babiš, který převedl Agrofert do svěřenských fondů, ale má z něj zisky, neustále opakuje, že se žádné peníze vracet nebudou a občany to nijak nepostihne. Řekl také, že Evropská komise pro něj není autoritou a její audit nepovažuje za relevantní.

České úřady mají od doby, kdy jim dorazí český překlad, šedesát dní na zaslání dalšího postupu a řešení situace. Zatímco podle české strany nejde o konečnou verzi, podle Komise ano.

Audit je pro Babiše zdrcující. Nejvyšší možný trest – všechno vrátit

Domácí

„Není to jen o tom, že máme přijmout závěry, ale máme se vyjádřit, zda závěry přijímáme. Z našeho úhlu pohledu tak zpráva nemůže být finální,“ uvedla v úterý Dostálová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám