Hlavní obsah

Hřib letí do Bruselu, pořeší i audit o Babišovi

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v úterý odpoledne letí do Bruselu, kde má v plánu řešit, zda a za jakých podmínek může Praha zveřejnit audit Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Znění auditu má Praha k dispozici, neboť je jedním z připomínkových míst.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Zdeněk Hřib

Článek

„Je pravda, že jedu do Bruselu. Jedu tam primárně na výbor regionů jako delegát, ale při té příležitosti se pokusím zítra setkat s někým, kdo mi řekne, proč by měl být audit důvěrný, protože v průvodním dopise je uvedeno, že audit je finální, a já nevidím důvod, proč by měla být zpráva důvěrná,” řekl Novinkám primátor Hřib.

Primátor podle předem naplánovaného programu odlétá do Bruselu v úterý v podvečer a vrátí se ve středu večer. S kým přesně se v Bruselu kvůli auditu sejde, zatím neví. „Uvidím, koho se podaří dohnat. Chci vědět, co můžeme jako magistrát zveřejnit,” dodal Hřib. Další cestu do Bruselu má naplánovanou na 13. prosince.

Sankce za zveřejnění?

Audit má nyní k dispozici kromě ministerstva pro místní rozvoj právě i pražský magistrát, zkoumá ho právní odbor. Hřib čeká na výsledky a podle nich se rozhodne, zda je možné ho zveřejnit. Vědět chce především to, jaké sankce by za zveřejnění hrozily.

Audit k Babišovi dostala i Praha. A chce do vládního mlčení hodit vidle

Domácí

„Aktuálně řešíme s právním oddělením otázku případných sankcí vyplývajících z jeho zveřejnění. Občané mají právo na to, znát jeho obsah. A my ho v žádném případě nechceme veřejnosti tajit. Jedná se o závažný střet zájmů,” doplnil primátora pirátský radní pro transparentnost Adam Zábranský.

Průvodní dopis připojený k auditu podle ministryně Kláry Dostálové vyzývá Česko k vyjádření, zda se závěry souhlasí, nebo nikoliv. Nepovažuje ho proto za finální. Mluvčí EK ale potvrdil, že zpráva finální je. Ministryně také uvedla, že země využije dvouměsíční lhůtu, kterou dostane po doručení překladu dokumentu. Řekla, že bude hájit zájmy Česka „do posledního dechu”, a to případně i u soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám