Hlavní obsah

Audit je pro Babiše zdrcující. Nejvyšší možný trest – všechno vrátit

Novinky, ren
Aktualizováno

Česko kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) musí vrátit až půl miliardy korun, jde tak o stoprocentní korekci. Horší trest už to pro Česko nemohl být. Takové jsou podle serveru Neovlivní závěry dosud nezveřejněného auditu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Deníku N Evropská komise argumentuje tím, že má Babiš stále zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je tam uvedena stoprocentní korekce kvůli střetu zájmů. Další částky se týkají chybných dotací například pro Lovochemii, lihovarnický podnik Ethanol Energy a Cereu a slavnou inovační linku na toastový chleba Penam,” uvádí server Neovlivní s odkazem na zdroj obeznámený s auditem.

To by ve výsledku znamenalo, že Česko by muselo vrátit až půl miliardy korun na dotacích, které z Evropské unie koncern Agrofert dostal od 9. února 2017.

Podle Deníku N, který má údajně část auditu k dispozici, komise argumentuje tím, že český předseda vlády je stále konečným vlastníkem společnosti Agrofert.

„Babiš je stále konečným vlastníkem holdingu Agrofert a od února 2017 také dvou svěřenských fondů, které přímo ovládá a má přímý ekonomický zájem na úspěchu holdingu," cituje z dokumentu deník.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Neoprávněně bylo podle závěrečné zprávy vyplaceno 283,7 milionu korun na 17 projektů. Šly z Evropského programu pro regionální rozvoj a ze sociálního fondu.

„Auditoři z celkových 98 dotací pro Agrofert kontrolovali celkem 36 projektů. Kvůli těmto chybám by Česko mělo vrátit dalších téměř 168 milionů korun,” napsal Deník N.

Dohromady by suma, kterou by stát mohl vymáhat po Agrofertu, mohla být až 451 milionů korun. Dosud se spekulovalo právě o tom, o jak velké korekce by se mělo jednat.

Agrofert musí vrátit všechny evropské dotace od února 2017. Babiš je ve střetu zájmů

Domácí

Server Neovlivní dále uvádí, že audit, který zatím odmítá ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnit, kopíruje zjištění, která do Česka dorazila již před prázdninami a premiér Andrej Babiš porušuje české i evropské zákony a je ve střetu zájmů.

On sám to ale dlouhodobě odmítá a případné vracení dotací vylučuje. V pondělí prohlásil, že Evropská komise pro něj není autorita a že nemá řešit české právní předpisy.

Babiš ve válce s Evropskou komisí: Není to pro mě autorita

Domácí

Ministryně Dostálová v úterý uvedla, že audit neviděla a vidět ani nechce. Pracuje na něm podle ní tým odborníků z jejího resortu a do dvou měsíců zpracuje odpovědi. Audit podle ní navíc není finální. To je v rozporu s tvrzením Evropské komise, podle které finální je. Česko má ve lhůtě dvou měsíců pouze navrhnout, jak bude postupovat a zda přijímá jeho závěry.

Na den přesně před rokem Babiš na tiskové konferenci prohlašoval, že Česká republika žádné peníze vracet nebude, protože k tomu není nejmenší důvod.

Babiš: Česká republika žádné peníze vracet nebude, není k tomu nejmenší důvod

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám