Hlavní obsah

Pražská hygienička Jágrová: Zvýšíme počty kontrol

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Pražští hygienici plánují zvýšit počty kontrol dodržování covidových opatření. V rozhovoru pro Novinky to uvedla šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Ta v souvislosti s nedodržováním restrikcí upozornila na hrozbu zahlcení nemocnic a omezování běžné péče. Podle ní bude mít na vývoj epidemie efekt jakékoli snížení mobility.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zdeňka Jágrová

Článek

Vláda opět zavedla určitá protiepidemická opatření, a to k pátečnímu večeru. Mezi nimi například zakázala konání vánočních trhů, které konkrétně v Praze měly odstartovat v sobotu 27. listopadu. Trhovci i organizátoři již finišovali s přípravami. Domníváte se, že toto opatření bylo nutné a povede ke zpomalení šíření epidemie covidu-19? Velké obchody, kde se lidé budou stejně setkávat, přitom zůstávají –⁠ na rozdíl od malých trhovců –⁠ normálně v provozu.

Nemyslím si, že bych byla kompetentní k hodnocení, ale jakékoliv snížení mobility obyvatelstva určitě přinese kýžený efekt.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření od pátku platí

Koronavirus

Za čtvrtek bylo v Praze odhaleno přes tři tisíce nově nakažených. Projevily se oslavy 17. listopadu, kdy do ulic vyšly tisíce lidí, navíc se demonstrovalo a roušky se zrovna úplně plošně nenosily?

Nemůžete srovnávat mezi sebou dny. Ve 44. kalendářním týdnu jsme měli hlášeno asi sedm tisíc nových nákaz, v minulém týdnu to bylo 14 500 nových nákaz, na tomto je vidět ten enormní nárůst.

My předpokládáme, že se 17. listopad stejně jako v loňském roce projevil i letos. Ukázněnost lidí, kteří se účastnili demonstrace, nebyla příliš vysoká. Navíc stále platí pravidlo, že i když jste venku, ale jste v nějaké tlačenici, kde nemůžete dodržovat dvoumetrové rozestupy, tak máte nosit roušku. Roušky na oslavách měl jen málokdo.

FOTO: Stánkaři z pražského náměstí Míru jsou zoufalí

Vánoce

Vánoční trhy na náměstí MíruVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Myslíte si, že ta nově zaváděná opatření povedou ke snížení virové nálože ve společnosti? Jsou podle vás dostatečně účinná?

Pokud se opravdu podaří snížit mobilitu obyvatel, tak samozřejmě s tím jde ruku v ruce i snížení počtu hlášených nákaz.

Je ale otázka, jestli se tento zamýšlený efekt dostaví, tedy jestli lidé budou ochotní po tom všem opatření respektovat a dodržovat. Přece jen velká část společnosti se nechala očkovat, aby už nic takového dodržovat nemusela, a je to tu opět znova, i přes očkování. Počítáte s tím, že ty restrikce nebudou chtít dodržovat a opatření nepřinesou kýžený efekt?

Určitě bude vyšší kontrolní činnost. Je ale potřeba, aby si všichni uvědomili, že nikdo z nás neví, jestli nebude za 14 dní potřebovat nějakou zdravotní péči s akutním zánětem tlustého střeva, s infarktem nebo nějakým dalším zdravotním problémem. Je tedy třeba si uvědomit, že pokud tu péči chceme dostat –⁠ a všichni bychom si to přáli, pokud taková příhoda nastane –⁠ tak se podle toho musíme teď chovat.

Kdo zaplňuje nemocnice a JIP

Domácí

Jestliže se podle toho nebudeme chovat, tak se může stát, že se nám prostě této péče v tom daném čase nedostane.

Jak si vlastně vysvětlujete tuto masivní vlnu, která tu nyní probíhá? Celou dobu se mluvilo o tom a i oficiální vakcinační kampaň hlásala, že očkováním uděláme tečku za covidem, vrátíme se k normálnímu životu, 60, 70 procent občanů to vyslyšelo a nechalo se očkovat, a stejně to tu máme znovu a některá čísla jsou horší, než jsme měli minulý podzim nebo na jaře.

Na jaře jsme neměli to zásadní, neměli jsme delta variantu, která je výrazně více infekční, je v podstatě dvakrát nakažlivější. Takže i když máme určité procento proočkovaných jedinců, tak to nebylo tak dostatečné, aby se dalo této infekci zabránit.

Navíc i ti, co se očkovali dvěma dávkami, tak ti nejohroženější v této době už mají několik měsíců po tom podání druhé dávky, a my víme, že bohužel časem se ta protektivní ochrana očkování snižuje. Je tedy opravdu potřeba, aby všichni, kteří mají pět měsíců po podání druhé dávky –⁠ zejména z rizikové skupiny pro nějaké chronické omezení nebo osoby nad 50 let –⁠ se nechali naočkovat.

Je to podraz! Prodejci v Plzni se svíčkami symbolicky pohřbili trhy

Domácí

Budete jako hygienici usilovat o další zavedení nebo zpřísnění opatření před Vánocemi, kdy lidé budou plnit obchodní domy kvůli nákupům dárků?

Opatření se vydávají celorepubliková, nejsou vydávána pro jednotlivé regiony, protože u vzdušné nákazy to dost dobře ani nejde. Může se stát, že pokud ta nově vyhlášená opatření nezaberou, tak se budou nějakým způsobem modifikovat. Ale jakým způsobem, to vám nedokážu říct. Na středeční schůzce s panem ministrem jsme navrhovali opatření. O tom, co vstoupí v platnost, rozhoduje vláda, takže se musíte obrátit tam.

Nová varianta covidu už je v Evropě

Zahraniční

Můžete alespoň říct, co jste třeba vy navrhovala za pražskou hygienickou stanici, že by bylo potřeba?

To byla běžná odborná diskuse, takže určitě to nebudu vytrhávat z kontextu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám