Hlavní obsah

Vánoční trhy musí zavřít, farmářské ale mohou fungovat dál

Aktualizováno

Ačkoliv už měli zboží nakoupené, musí nakonec stánkaři svůj byznys pro letošní Vánoce zrušit. Vláda totiž ve čtvrtek večer v rámci nových protiepidemických opatření zakázala pořádání vánočních trhů. Prodejci teď nevědí, co budou s nakoupenými zásobami dělat. Přitom celoroční farmářské trhy mohou fungovat dál.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Atmosféru smutných vánočních trhů se zavřenými stánky ještě v Brně podpořil déšť se sněhem.

Článek

Například jen v Olomouci bylo na náměstích postaveno přes 130 stánků. Prodejci jsou rozladění. Vadí jim, že se trhy musí zavřít kompletně celé.

„Nevím, proč se zakázaly celé vánoční trhy. Stačilo zakázat prodej punče a na trzích by se nezdržovalo tolik lidí. Všichni teď budou místo na čerstvém vzduchu nakupovat v obchodech,“ řekl jeden z prodejců

Ten v pátek ráno prodával ložní prádlo a polštáře se slevou, aby snížil zásoby nakoupeného zboží. Od páteční 18. hodiny už totiž prodávat nesmí.

Nehoráznost, zlobí se Hřib kvůli zákazu vánočních trhů ze dne na den

Domácí

V Brně řada stánkařů pod morovým sloupem na náměstí Svobody neotevřela vůbec. V deset dopoledne bylo zavřeno ještě přes dvě třetiny ze zhruba padesáti stánků.

„Je to všechno na draka. K zákazu se ještě přidalo počasí, takže předpokládáme že i kvůli tomu přijde míň lidí,“ posteskl si prodejce „turbomoštu“ a jiných převážně horkých nápojů. Jakou bude mít zavřením, ztrátu však prozradit nechtěl.

Ještě hůře jsou na tom obchodníci, kteří chtěli prodávat trvanlivé potraviny. Těm podaly pomocnou ruku on-line supermarkety Rohlik.cz nebo Košík.cz, které jim nabízí prodej zboží prostřednictvím svých e-shopů.

Vláda zakázala vánoční trhy

Ekonomika

Zákaz provozování venkovních stánků se přitom netýká celoročně provozovaných farmářských trhů, ačkoliv i ty budou omezeny.

„Takzvaná celoroční tržiště, kde se prodává ovoce, zelenina, maso atd. budou moci zůstat otevřená. Nebude tam ale moct probíhat konzumace pokrmů a pití na místě,“ vysvětlil na čtvrteční tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO).

Havlíček slibuje kompenzace

Nové vládní opatření nekritizují jen stánkaři. Smysl to nedává například ani primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti).

„Je paradox zrušit venkovní trhy třeba na náměstí Republiky a vedle nechat fungovat přeplněné nákupní centrum. Toto rozhodnutí ze dne na den je nehorázné vůči provozovatelům trhů i stánkařům, kteří si zboží často koupili na úvěr. Vláda musí nabídnout finanční kompenzace stánkařům,“ napsal Hřib na svém twitteru.

Havlíček dotčeným podnikatelům kompenzace slíbil.

„Každé nové opatření, které zásadně omezí podnikatelské aktivity, musí být kompenzováno. Proto navrhnu u dotčených firem s propadem tržeb více jak 50 procent zvýšit kompenzaci nákladů ze 40 na 60 procent (C-Nepokryté náklady) a u příspěvku na pracovníka z 300 Kč na 500 Kč (C-2021),“ uvedl ve čtvrtek na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám