Hlavní obsah

Slíbený zákon o odměňování zdravotníků není jistý. Návrh projít nemusí, připustil Válek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to jeden z bodů dohody, která loni ukončila protest tisíců lékařů. Zákon o odměňování zdravotníků ale zatím nemá ani hrubé obrysy. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se na něm pracuje, připouští však, že schválen být nemusí. Lékaři mají obavu, že z normy opět sejde. Nesouhlasí s ní nemocnice ani ambulance.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zástupci ministerstva zdravotnictví a lékařů podepsali dohodu o navýšení odměn zdravotníků, která ukončuje protest lékařů. Na snímku zleva Jan Přáda, Martin Engel, Vlastimil Válek, Milan Kubek, Petr Fiala, Zdeněk Kabátek a Dagmar Žitníková.

Článek

„Žádné informace ani podklady pro jednání nemáme. Další jednání mělo být před týdnem, zrušili ho večer předtím. Obávám se, že si z nás už dělají legraci,“ řekl Novinkám prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle něj není na ničem shoda, řešily se jen návrhy jednotlivých aktérů, tedy nemocnic, lékařů, odborů a dalších skupin.

Návrh zatím neviděli ani zástupci Sekce mladých lékařů ČLK, kteří se jednání také účastní.

Zatím byly dvě schůzky. „Nevím, jestli zákon bude. V dohodě jsme podepsali, že připravíme návrh zákona, což určitě připravujeme. Na zákoně ale musí být shoda, a to mezi poskytovateli a plátci,“ připustil ministr Válek. Stát podle něj nemůže bez opory soukromým ordinacím nařizovat, jak mají své lékaře platit.

Dohoda s lékaři podepsána

Domácí

Loni na podzim několik tisíc lékařů demonstrativně vypovědělo přesčasovou práci, v důsledku čehož došlo ve většině nemocnic k omezení neakutní péče. Odbory a lékaři ustoupili až po podepsání dohody s ministerstvem zdravotnictví a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která jim zajistila zvýšení odměny od letošního ledna a měla odstartovat zlepšení pracovních podmínek.

Součástí je i závazek, že resort předloží návrh nového zákona, který sjednotí odměňování zdravotníků, a to už od 1. ledna 2025, píše se v dohodě.

„Teď probíhá legislativní zpracování, na kterém se shodli zaměstnavatelé a odboráři, včetně odborové organizace České lékařské komory. Legislativní návrh jim bude předložen na dalším jednání,“ zdůraznil Válek. Schvalování v parlamentu podle svých slov neovlivní.

Ambulance proti

Lékaři ale mají pocit, že se s přípravou nijak nespěchá. A upozorňují, že se ozývají silně hlasy zástupců ambulancí a zdravotnických zařízení, kteří žádný zákon nechtějí.

Už v lednu se členové Rady poskytovatelů, kde jsou vedle nemocnic například i záchranáři, pediatři, praktici nebo třeba zubaři, usnesli, že považují normu za zbytečnou. „Rada poskytovatelů se shodla, že zásadně nesouhlasí a odmítá vytvoření zvláštního zákona o odměňování pracovníků ve zdravotnictví,“ uvedl podle zápisu Vladimír Dvořák, předseda České gynekologicko-porodnické společnosti.

Lékaři za něj dál bojují. Podle Kubka by se zákon měl týkat lékařů, kteří pracují v nemocnicích se smlouvou s pojišťovnou, tedy těch, kteří loni protestovali za lepší podmínky.

V tom může být nakonec zádrhel. Šéf komory namítá, že by plošné sjednocení mohlo narazit v parlamentu. I Válek argumentuje politickou průchodností, ale z opačného důvodu. Podle ministra nejde napsat zákon tak, aby se týkal jen vybrané skupiny zdravotníků v konkrétních ordinacích. Ujišťuje ale, že bude splněn slib a od příštího roku bude plat lékaře na úrovni 1,5 až 3násobku průměrné mzdy.

Nemocnice přiškrtily příplatky. Obcházejí dohodu, tvrdí odbory

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám