Hlavní obsah

Nemocnice přiškrtily příplatky. Obcházejí dohodu, tvrdí odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé státem řízené nemocnice údajně nedodržují dohodu, která ukončila protest tisíců lékařů za lepší pracovní podmínky. Tvrdí to odbory, které na pondělním jednání tripartity vyzvaly ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), ať zjedná pořádek. Jeho resort o žádných problémech neví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková

Článek

Od ledna měli lékaři dostat přidáno pět až patnáct tisíc korun, zdravotníci navíc pět procent, což se také stalo. Do výplat ale zasáhlo i osekání benefitů vyvolané vládním konsolidačním balíčkem.

„Některé nemocnice zřizované ministerstvem zdravotnictví zrušily zvláštní příplatky nebo mimořádné odměny, které vyplácely roce 2023 ve výši čtyř procent z tarifů, a místo nich zavedou zvláštní příplatek pro rok 2024,“ řekla Novinkám a Právu předsedkyně zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

„Tento způsob je pro nás absolutně nepřijatelný. V reálu by to znamenalo, že se platy meziročně zvýší o jediné procento. Na situaci jsme upozornili ministra a požadujeme nápravu,“ dodala. Problémy podle ní mají hlavně psychiatrické nemocnice.

„Nemáme konkrétní informace z konkrétních zařízení, že by k něčemu takovému docházelo. Pokud nám budou ze strany odborů či kohokoli jiného předány, budeme je řešit,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob. „Pokud jde ale o nenárokové složky mzdy nebo platu, nemá ministerstvo nástroje, jak to řešit,“ upozornil.

Toho se podle Žitníkové odbory v roce 2022 obávaly, když se o nastavení mimořádných odměn pro další rok jednalo, protože jde o část platu, kterou nelze vymáhat, a mohli by o ni přijít. Pokud by došlo k porušení dohody ve státní nemocnici, bude to podle Jakoba ministerstvo řešit.

Škrtání benefitů

Většina nemocnic lékařům slíbené peníze přidala. Stejně tak došlo k navýšení o pět procent u zdravotních sester a zbylých zaměstnanců nemocnic. Česká lékařská komora, odbory, ministerstvo a Všeobecná zdravotní pojišťovna se k tomu zavázaly v dohodě ze začátku prosince, kde je jasně psáno, že půjde o osobní příplatky. Přesto podle odborů zvolili někteří jinou formu.

Od ledna se zároveň projevily dopady „ozdravného balíčku“, což je zřejmě důvod, proč jsou částky na lednových výplatních páskách nižší, než vláda slibovala.

Přidáno lékaři dostali, někteří to ale na výplatní pásce nevidí

Domácí

Na polovinu musely nemocnice seškrtat peníze, které dostávali zaměstnanci do fondu kulturních a sociálních potřeb. Z toho musí jít minimálně polovina na penzijní spoření. Benefity se nově také daní a zaměstnanci musí ze mzdy platit i nemocenské pojištění.

„Někde sice lékařům přidali pět, osm nebo patnáct tisíc, ale zase jim snížili ohodnocení nebo ubrali jinde,“ řekla Právu pověřená předsedkyně Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová.

Předseda Asociace ředitelů nemocnic Miloslav Ludvík jako jedno z možných vysvětlení nabídl, že se průměr pro výpočet platu počítá čtvrtletně, podle odpracovaných služeb. Kvůli listopadovému a prosincovém vypovídání přesčasů ale mohli mít někteří lékaři odslouženo méně. Nižší je tedy i základ pro výpočet lednové odměny.

Odměňování pracovníků ve zdravotnictví může upravit samostatný zákon, který má vláda předložit ještě letos.

Lednová péče je v nemocnicích zajištěna. Protest hrozí opět za půl roku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám