Hlavní obsah

Pravidla pro úřední změnu pohlaví tříští koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřední změna pohlaví není možná bez kastrace a Česko je jednou z posledních evropských zemí, kde to legislativa neumožňuje. Premiéra Petra Fialu (ODS) proto v otevřeném dopise žádají zhruba dvě desítky neziskových organizací a osobností, aby kabinet přestal vystavovat transgender lidi příkoří a neporušoval mezinárodní závazky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zprava ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

K úpravě zákona chybí zatím politická vůle.

„Je zřejmé, že česká vláda v otázce zrušení podmínky kastrací pro uznání úředního pohlaví již několik desetiletí zaostává a dávno promarnila šanci plně dostát svým mezinárodním závazkům. Je tedy třeba co nejdříve sjednat nápravu,“ naléhaly organizace v dopise.

„Vaše vláda předesílá, že nastoluje prozápadní kurz, přehlížením reálné diskriminace menšin však nemáme šanci se tímto směrem posunout,“ uvedly organizace podporující LGBTQ+.

Podle mluvčího organizace Trans*parent Daniela Zikmunda podpořilo iniciativu svým podpisem téměř patnáct set lidí a další se přidávají. Nejde o petici, ale projev podpory.

Novelizovaný zákon, který by situaci narovnal, leží přitom připravený na ministerstvu spravedlnosti. Ke změně pohlaví v dokladech by mohlo stačit lékařské potvrzení o poruše pohlavní identity.

Až čtyřicet procent lidí z LGBTQ+ komunity trápí deprese, scházejí pro ně psychiatři

Zdraví

I proto apelovaly organizace na Fialu nejen jako na premiéra, ale i předsedu ODS. Jeho reakci dosud redakce neobdržela. Jednota se ovšem nedá očekávat ani mezi lidovci. „Diskuzi jsme zatím na klubu nevedli. Předpokládám, že nebude jednoduché najít společný postoj,“ řekl místopředseda lidovců Tom Philipp. On sám by požadavek nevratného zásahu do těla, zvlášť u mladých lidí, nahradil raději jinou podmínkou.

Záměr naopak podpořil šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Chceme, aby měli všichni lidé stejná práva a aby se se všemi zacházelo stejně důstojně a se stejným respektem. Piráti dlouhodobě prosazují ukončení povinných sterilizací trans osob pro úřední změnu pohlaví,“ zdůraznil.

Kladně se ke změně staví i TOP 09 a STAN. „Souhlasíme s tím, aby povinnost kastrace zmizela. Považujeme ji za nesmyslnou a jsme připraveni pro to hlasovat. Dokonce jsme urgovali v rámci koalice, ať se projednávání uspíší,“ uvedla místopředsedkyně Starostů Michaela Šebelová.

„TOP 09 změnu zákona v této věci jednoznačně podporuje,“ sdělila předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Kritika okolních zemí

Povinnou sterilizaci požadují už jen některé balkánské státy a Lotyšsko. V žádné ze zemí, kde došlo k narovnání práv a od podmínky se ustoupilo, nedošlo ke společenským nebo právním problémům. Už dříve to zdůraznil i resort spravedlnosti.

Vládní politici za neaktivitu čelí už několik let kritice lidskoprávních mezinárodních organizací. Naposledy od členů OSN při loňském přezkumu lidských práv.

I tuzemský Ústavní soud řeší stížnost trans muže (dříve ženy), který podstupuje hormonální přeměnu (na muže), ale odmítá podstoupit kastraci. Považuje to za porušení svých práv.

Důležitá je novela zákona nejen pro transgender osoby, které se ze zdravotních důvodů nemohou nebo nechtějí nechat operovat, ale i pro mladistvé. S poruchou pohlavní identity se u nich sexuologové setkávají stále častěji. V řadě případů jde ale spíše o fázi spojenou s dospíváním. Kvůli získání rovných práv jsou ale tlačeni zákony do chirurgického odstranění pohlavních orgánů. Možné je to od osmnácti let. Pokud by chtěl někdo po letech změnu vrátit, je to obtížné.

Anketa

Mělo by být možné nechat si úředně změnit pohlaví bez kastrace?
Ano
14,7 %
Ne
85,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4881 čtenářů.

Změna pohlaví bez kastrace? I kvůli mladistvým

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám