Hlavní obsah

Praktici chtějí předepisovat víc léků. Narážejí u kolegů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktičtí lékaři usilují o to, aby mohli předepisovat část léků, pro které teď musí chodit lidé ke specialistům. Třeba na cukrovku, ředění krve nebo kožní nemoci. Trvají na tom, že jsou k tomu dostatečně kompetentní a pacientům to odlehčí. U některých kolegů ale narážejí na nedůvěru, protože praktik nemusí mít přístup ke všem informacích o konkrétní nemoci pacienta. Změnám je ale vedení ministerstva zdravotnictví nakloněno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnes se o třetinu diabetiků stará praktik, ale nemám stejný arzenál léků jako diabetolog. O pacienty se neumím postarat tak kvalitně, protože jim v nějakém momentu neumím dát léčbu, kterou by potřebovali,“ řekl Právu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Praktici podle něj smějí předepsat méně než polovinu ze všech léků. „Určitě neaspirujeme na to, abychom předepisovali velmi drahé léky, třeba onkologické. Vždycky je podle mě ale lepší, když je preskripční omezení definované stavem pacienta a diagnózou než lékařskou odborností,“ doplnil.

Pacienty musí poslat buď ke specialistovi, anebo jim předepsat méně moderní léčbu. Pokud ale dotyčný u specialisty nikdy nebyl, může narazit na delší čekací lhůty, a tím se jeho léčba oddálí. Záleží i na vytížení ordinace.

Konec obíhání lékáren? Novela má zajistit nouzové dodávky

Domácí

Řešením může být drobná změna ve vyhlášce, která by umožnila vybranou skupinu léků předepisovat nejen lékařům s příslušnou odborností, ale i praktikům. Neusilují o to poprvé. Na praktiky mohou nyní specialisté tuto pravomoc písemně delegovat, ale jen na omezenou dobu. To chtějí praktici změnit.

„Mohou uškodit“

„Velmi pravděpodobně některá preskripční omezení uvolníme,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Návrh už jeho úřad řeší. Částečné zrušení dosavadních omezení by podpořila i největší pojišťovna VZP, jak prohlásil ředitel Zdeněk Kabátek.

Výhrady má ale část specialistů. Místopředseda České dermatovenerologické společnosti Karel Ettler upozornil, že pacient sice uvítá větší dostupnost léků, ale v některých případech nemusí být léčba správná a ve výsledku mu nepomůže. „Protože často dostane léky, které nepomohou, a k dermatologovi musí pak stejně,“ reagoval pro Právo.

Ettler připustil, že by větší pravomoc pro praktiky mohla pomoci některým přetíženým ambulancím dermatologů, ale ke schopnostem praktiků rozpoznat kožní diagnózu má nedůvěru.

„Praktičtí lékaři budou některé v dermatologii používané léky předepisovat nesmyslně, péči prodraží, a navíc mohou nemocnému ublížit,“ míní Ettler.

Fungovat by to mohlo ale v případě, kdy dermatolog lék už dřív předepsal, a praktik tak jen vydá opakovaný recept při pokračování nemoci.

K tomu praktik Šonka namítl: „Argument, že hloupý praktik nemůže předepisovat takto sofistikovanou léčbu, v době, kdy předepisujeme paxlovid na covid, vzal podle mě za své. Neznám složitější lék, co se týče interakcí a nežádoucích účinků, a nikdo s tím nemá problém.“

Pravidla se už dřív uvolnila třeba pro některé léky pro pacienty s diabetem 2. stupně, což diabetologická společnost podpořila.

Málo praktiků. Pomohou sdílené ordinace?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám