Hlavní obsah

Praha odškodní Brita zraněného vánočním stromem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Město Praha se rozhodlo odškodnit britského turistu Malcolma Tuffina, který byl předloni v prosinci vážně zraněn při pádu vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Podle primátora Pavla Béma (ODS) se zástupci metropole dohodli s Tuffinovými právníky na částce 14 000 eur (asi 420 000 korun).

Foto: Národní muzeum, výstava Republika, 2009

Mnichovská dohoda na výstavě Republika v Národním muzeu v roce 2009

Článek

"Více než po roce byla nepříjemná událost uzavřena," řekl ve středu primátor novinářům. Dar sice už v prosinci schválili radní, peníze z účtu však zatím neodešly. Podle zástupce ředitele magistrátu Miroslava Sklenáře Tuffinovi právníci spojili humanitární gesto s podmínkou. Chtěli podle něho písemné vyjádření, že jde o částečnou úhradu škody. Podle Sklenáře to není možné. Praha dává dar bez podmínek, řekl Sklenář. Šek na schválenou sumu odešle do konce týdne, dodal.

Odškodnění pokládá Bém za symbolické. Zástupci města od začátku zdůrazňovali, že právní odpovědnost nenese magistrát, ale organizátor vánočních trhů. Podle primátora byly ve hře dvě možnosti daru: upravený automobil Škoda, nebo peníze v hodnotě vozidla. Tuffin, který utrpěl těžkou újmu na zdraví s doživotními následky, prý zvolil finanční odškodnění.

Zhruba pětadvacetimetrový smrk se zřítil v silném poryvu větru a zranil pět lidí, Tuffina nejhůře. Brit skončil v nemocnici se zlomeninami stehenních kostí a bederní a hrudní páteře. Po úrazu byl upoután na vozík a na lůžko.

Neštěstí vyšetřovala policie pro podezření z obecného ohrožení. Opakovaně případ odložila. Na základě posudků odborníků dospěla k závěru, že za pád stromu mohlo nekvalitní dřevo.

Reklama

Související témata:

Související články

Padlý strom nahradí v pondělí menší

Vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí se v sobotu od čtvrt na dvanáct zřítil a zranil čtyři lidi. Dva z nich byli cizinci. Angličana odvezli...

Výběr článků

Načítám