Hlavní obsah

Padlý strom nahradí v pondělí menší

Právo, ČTK, Lucie Fialová, mar
PRAHA

Vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí se v sobotu od čtvrt na dvanáct zřítil a zranil čtyři lidi. Dva z nich byli cizinci. Angličana odvezli do nemocnice, má zlomené obě stehenní kosti. Mezi lehce zraněnými byly německá turistka a jedno dítě. V pondělí ho nahradí nový, menší.

Článek

Anglický turista, který v sobotu utrpěl vážná zranění při pádu vánočního stromu na Staroměstském náměstí, podstoupil v pražské motolské nemocnici dvě náročné operace. Cizinec byl do nemocnice převezen se zlomeninami obou stehenních kostí, bederní a hrudní páteře. Lékaři ho hned přesunuli na sál, kde ho operovali šest hodin.

Strom bude opět z Karlovic

Nový vánoční strom, který na Staroměstském náměstí nahradí spadlý smrk, bude opět z Velkých Karlovic. V neděli večer to potvrdil Milan Šmerda, jednatel společnosti, která trhy na náměstí provozuje. "Dostali jsme spoustu nabídek od lidí z různých míst republiky, ale vzhledem k počasí, kdy Šumava a Jeseníky jsou samý led, není možné odtud stromy dopravit. Nakonec jsme se proto rozhodli pro strom z Karlovic. Už v neděli tam vyjel konvoj, ráno se bude kácet, přes den strom převezeme a večer ho na náměstí vztyčíme. Společně s krizovým štábem a statiky také předtím důkladně zvážíme jeho výšku a další zabezpečení, aby se situace už nemohla opakovat," uvedl Šmerda.

Pád Velkého Karla

Jednatřicetimetrový kolos padl mezi lidi, které přilákaly tradiční vánoční trhy, a jeho špička zasáhla stánek s cukrovinkami. Způsobil škodu za 2,5 miliónu korun. Pád stromu způsobil poryv větru o rychlosti zhruba 100 kilometrů za hodinu. Trhovci přiznávali, že poryvy větru nadzvedávaly i jejich stánky.

Nárazy větru, které jinak postihly především severní část území Česka, souvisely s přechodem studené fronty ze severu, za kterou proniká na území republiky studený vzduch.

Vánoční strom se podle pražského primátora Pavla Béma, který přišel na místo neštěstí spolu s náměstkem Janem Bürgermeistrem, vrátí v pondělí, bude už ale menší. Primátor se také omluvil všem, kterým 'Velký Karel', jak se stromu přezdívá, způsobil problémy. Řekl také,  že strom byl ukotven stejným způsobem jako v minulých letech. Na takové zajištění je i statický posudek, podle nějž měl strom vydržet i poryvy větru, podotkl primátor.

Zároveň by podle nich měly být zkontrolovány i ostatní stromy po Praze.

Výpovědi účastníků

"Najednou se zvedl vítr, slyšela jsem praskat dřevo a strom spadl," řekla ČTK prodavačka v jednom stánku. Podle jiného svědka spadl strom krátce po 11:00 poté, co se zvedl vítr, strom se rozhoupal a zřítil se. Vánoční strom se vyvrátil i se stojanem. Spadl na část volného prostranství a jeho špička zasáhla stánek. Strom se zřítil těsně vedle kovářského stánku a při pádu zcela zničil vánoční výzdobu pod sebou včetně betlému.

Hasiči místo pádu ohradili a strom rozřezali. Postupně jej jeřábem naložili na nákladní vůz a odvezli pryč. Trhy by měly být v nejbližší době plně obnoveny, stánky, které nebyly zasaženy, fungují dál již nyní.

ánoční strom, patnáctimetrový stříbrný smrk, se kvůli silnému poryvu větru zřítil i na náměstí v Bílovci na Novojičínsku.

Strom spadl na jedoucí auto

Velké štěstí měla posádka osobního automobilu nedaleko Svoru na Českolipsku. Při projíždění lesního úseku spadl strom přímo na auto, posádka ale vyvázla bez zranění.

Vichr, jehož rychlost se v nárazech pohybovala kolem 86 kilometrů v hodině, porazil v sobotu dopoledne v Libereckém kraji kolem 20 stromů. Padlý strom u Karlova v Liberci přerušil nakrátko dopravu na železniční trati na Českou Lípu.

V centru Liberce uvolnil vítr plechy na jednom z domů u Tržního náměstí. Uvolněný plech ohrožoval chodce. "Problém je, že v tom větru nemůžeme použít výsuvnou plošinu, a tak musíme zabezpečení střechy vyřešit jinak," poznamenal operační důstojník libereckých hasičů. S podobným problémem se hasiči potýkali i ve Velkých Hamrech na Jablonecku, kde vítr uvolnil plechy na střeše Lidového domu.

Na Jablonecku vyjížděli dopoledne hasiči k popadaným stromů zhruba desetkrát. "Nejvážněji vypadala nehoda, kdy kolem deváté dopoledne spadl strom na parkovišti u Kauflandu přímo na tři zaparkované automobily," poznamenal hasič. Nikdo nebyl zraněn, protože v autech ani v okolí nikdo nebyl.

Vítr lámal stromy na Opavsku a Ostravsku

Vítr v noci na sobotu v v sobotu dopoledne lámal stromy na Opavsku. V samotné Opavě strom spadl na čtyři zaparkované automobily. "Nikdo nebyl zraněn," řekl ČTK operační důstojník opavských hasičů. Hasiči museli v šesti případech vyjet a likvidovat následky poryvů větru." Po poledni likvidovali strom,který zatarasil silnici mezi Kyjovicemi a Těškovicemi.

Podobné problémy řešili i ostravští hasiči. "Měli jsme několik spadlých stromů, ale nic mimořádného," řekl operační důstojník ostravského centra tísňového volání.

Anketa

Měl by se vrátit na Staroměstké náměstí vánoční strom?
Měl by se vrátit stejně velký
27,4 %
Měl by se vrátit, ale menší
50,8 %
Strom by se vracet neměl
21,8 %
Celkem hlasovalo 839 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám