Hlavní obsah

Praha má po 70 letech znovu pomník amerického prezidenta Wilsona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze ve Vrchlického sadech byla ve středu slavnostně odhalena socha amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Ceremoniálu přihlížela řada osobností včetně prezidenta Václava Klause i jeho předchůdce Václava Havla. Přítomný byl rovněž americký velvyslanec Norman Eisen i někdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Článek

Socha amerického státníka, který se významně zasloužil o vznik samostatného Československa v roce 1918, se do parku před Hlavním nádražím vrací po 70 letech.

V roce 1941 jej nechali odstranit nacisté poté, co Německo vstoupilo do války se Spojenými státy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pomník Woodrowa Wilsona

Pomník Woodrowa Wilsona, který byl od roku 1913 do roku 1921 prezidentem USA, byl proti budově nádraží vztyčen v roce 1928. Místo, kde pomník stál, je nyní zastavěno novou nádražní halou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus hovoří na shromáždění k odhalení sochy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. V pozadí bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a americký velvyslanec Norman Eisen

Řečníci opakovaně připomněli názorovou blízkost Wilsona s prvním českým prezidentem Tomášem Garrigue Masarykem. Klaus využil přítomnosti svého předchůdce a popřál Havlovi k jeho 75. narozeninám. "Já jsem mu popřál i dopisem i dnes tady to, co mu myslím všichni přejeme. Hodně zdraví," řekl Klaus novinářům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel

Myšlenku vytvořit kopii 3,5 metru vysoké bronzové sochy iniciovala společnost Američtí přátelé České republiky (AFoCR), která také zajistila finanční prostředky. V červnu roku 2008 se práce na obnově sochy ujal sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery. Před měsícem byla socha umístěna před nádražní budovu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová při odhalení pomníku

Součástí památníku bude nově takzvaná cesta svobody složená z desek se jmény lidí, kteří na projekt finančně přispěli.

Anketa

Líbí se vám nová socha prezidenta Wilsona?
Ano
64 %
Ne
36 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 397 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám