Hlavní obsah

Posun ve vyšetřování: Polská policie stíhá seniora za ničení pneumatik českých zákazníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská policie pokročila ve vyšetřování případů propíchaných pneumatik českých aut před obchody v příhraniční obci Křenovice (Krzanowice). Shromáždila důkazy proti podezřelému Polákovi a požádala soud o jeho případné potrestání. Další pozitivní novinkou je, že před supermarkety Stokrotka a Dino, kde k útokům došlo, již parkoviště hlídají kamery.

Obchody v Křenovicích nově hlídají kameryVideo: Novinky

 
Článek

Na případ letos v listopadu jako první upozornily Novinky. O tom, že polští kriminalisté shromáždili důkazy proti podezřelému a zahájili jeho stíhání pro přestupek, teď obdrželi čeští řidiči oficiální vyrozumění. Dvaasedmdesátiletý muž polským policistům podle zjištění Novinek popřel, že by měl s vandalismem cokoliv společného.

„Žádost o potrestání v řízení vedeném proti Z. H. byla odeslána 20. prosince na trestní oddělení Okresního soudu v Ratiboři,“ napsala polská policie poškozeným českým řidičům s tím, že jednání podezřelého bylo vyhodnoceno jako přestupek proti občanskému soužití.

Informaci ve čtvrtek potvrdila i mluvčí ratibořské policie Joanna Wiśniewska s tím, že policie zadokumentovala dva případy zničených pneumatik a zajistila potřebný důkazní materiál. „Nyní je na soudu, jak tyto důkazy vyhodnotí a zda je podezřelý vinen, nebo nevinen. My jsme vyšetřování ukončili a všechny pořízené důkazy jsme zaslali soudu,“ řekla mluvčí.

Pozdvižení před obchodem v Polsku. Český řidič obvinil muže z propíchnutí pneumatiky

Domácí

Propíchnuté velmi tenkým předmětem

Polská policie zpočátku s prověřováním otálela, protože neměla k dispozici žádné oficiální oznámení. Útoky byly vedeny zákeřně velmi tenkým předmětem, takže trvalo velmi dlouho, než z pneumatiky vzduch unikl. Řidiči to zjistili až během cesty, většinou ale až po příjezdu domů, a proto celou záležitost neoznámili, protože by to pro ně znamenalo návrat do Polska a dlouhou úřední proceduru.

Foto: Aleš Honus, Právo

Rozpíchané pneumatiky

Vyšetřování nyní pokročilo zejména díky iniciativě majitele pneuservisu z příhraniční obce Rohov Petru Pospěchovi. Právě ten opravoval propíchané pneumatiky hned několika českým řidičům z okolí. Na konci listopadu se sám se svou matkou vypravil před supermarket Strokrotka, kde usedl do zadní části svého automobilu, který byl vybaven tmavými skly. Podezřelého muže tam podle svých slov přistihl ve chvíli, kdy vedle něj zaparkoval, vystoupil ze svého vozu a sehnul se k pravému zadnímu kolu jeho auta. Na místě zasahovali i polští policisté, kteří věc zpočátku vyhodnotili jako nedorozumění.

Petr Pospěch však o hodinu později, teprve po příjezdu domů, zjistil, že mu z kola uniká vzduch, a proto se do Polska vrátil, policie s ním sepsala trestní oznámení a vyslechla podezřelého. A nyní, po čtyřech týdnech, bylo vyšetřování uzavřeno návrhem na potrestání.

Zásadním důkazem je podle informace Novinek videozáznam z prostor jiného obchodu v Křenovicích. Na videozáznamu je vidět Polák v době, kdy zde jiný český řidič nakupoval. Polák vešel krátce po něm, v obchodě se jen rozhlédnul, a pak provozovnu opustil. Český řidič následně zjistil, že má poškozenou pneumatiku, a celou věc oznámil polské policii, která si záznam z obchodu vyžádala. Podle videozáznamu jde o stejného muže, kterého na parkovišti při podezřelém pohybu zajistil Petr Pospěch.

Novinky.cz v minulých týdnech zdokumentovaly celkem více než deset podobných případů. Problém byl v tom, že ani u jedné ze tří provozoven, kde k útokům došlo, nebyly umístěny kamery. To se ale v minulých týdnech změnilo – jak se Novinky ve čtvrtek přesvědčily na místě, kamery jsou nyní nově instalovány jak na budově supermarketu Dino, tak i nedalekého supermarketu Stokrotka v centru obce, kde došlo k největšímu počtu útoků. V obou případech kamery monitorují téměř celé parkoviště. Od doby jejich instalace nebyl zaznamenán nový případ.

Žádná mafie, pneumatiky v italské vesničce ničil pes se zánětem dásní

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám