Hlavní obsah

Postavte se ke kauze Drobil čelem, apeluje na politiky Transparency International

Právo, ada

Představitelé české pobočky nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) jsou znepokojeni, jakým způsobem čelní politici reagují na kauzu Drobil. Místo toho, aby se k případu postavili čelem a přiznali, že financování politických stran je problém, tváří se, jako by se nic nestalo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pavel Drobil (vlevo) a premiér Petr Nečas

Článek

„Ten, kdo zatajuje věci, tak mu nevěřím, že chce bojovat s korupcí,“ řekl na úterní tiskové konferenci TI Václav Láska.

Představitelé protikorupční organizace jsou přesvědčeni, že podobné blamáži, jaká se odehrála v kauze Drobil, by zčásti mohla zabránit nová pravidla pro financování politických stran. Jednou z cest zvyšování transparentnosti by měl být audit stran nezávisle jmenovaným auditorem.

„Zároveň navrhujeme, aby strany měly povinnost zřídit a vést tzv. transparentní účty, kde jsou vidět veškeré pohyby peněz,“ uvedl Ondráčka. Zvážit by se podle něj také mohlo to, zda neomezit výdaje politických stran na kampaně.

Transparency International nemá podle Lásky detailní informace o chystané vládní protikorupční strategii, kterou by měla vláda schvalovat ve středu. Z kusých informací nicméně plyne, že některá opatření jsou podle TI správná, jiná diskutabilní a další jsou jen proklamací, jak je nutné s něčím bojovat.

Nevládní organizace se podle svých představitelů na přípravě strategie nepodílela. Už v září totiž její členové odešli z orgánu ustaveného ministrem vnitra, který se měl na přípravě koncepce podílet. Nyní tvrdí, že i přes tuto roztržku s vnitrem se chce organizace nadále podílet na řešení korupce u nás, avšak nepotřebuje k tomu žádné institucionální zakotvení.

Představitelé TI také vyzvali občany, kteří mají jakékoliv poznatky o korupci, byť k tomu nemají důkazy, aby se obrátili na tuto organizaci. Podle jejího šéfa Davida Ondráčky pomohla organizace už v mnohých případech korupční jednání odhalit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám