Hlavní obsah

Policie prověřuje Nečasovu a Johnovu roli v kauze Drobil

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie dostala od Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 za úkol prošetřit, zda neexistují v kauze Drobil podezření na neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání. Týkat by se měla premiéra Petra Nečase (ODS), exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula a údajně také ministra vnitra Radka Johna (VV). Policie má případ na stole od 13. prosince, trestní oznámení na členy vlády bylo podáno čtyři dny poté.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) při rozhovoru s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV)

Článek

O rozhodnutí obvodního zastupitelství informovala média v pondělí šéfka Městského státního zastupitelství v Praze Jana Hercegová.

"Zatím jsme to předali k šetření, ještě nebyly zahájeny úkony trestního řízení," řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Na to, že trestní oznámení na Nečase, Drobila a Poula podal rakouský občan českého původu Philipp Janýr, upozornily již před časem Novinky. [celá zpráva]

Trojice se podle Janýra mohla dopustit trestného činu, když neoznámila podezření z korupce na SFŽP, o kterém údajně věděla. Podle Janýra jsou podezřelí ze spáchání trestného činu neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu. Policejní vyšetřování by se ale podle Pokorné mělo týkat i Johna.

John už u výslechu byl

Premiér Nečas považuje krok státního zastupitelství za logický, uvedl jeho mluvčí Jan Osúch. "Vzal tuto informaci na vědomí a vyčká na výsledky šetření," dodal mluvčí.

John k tomu řekl, že sám už v případu vyslechnut byl. Mimo to připomenul, že Michálek s ním mluvil na konci léta, kdy ještě neměl důkazy, a tak mu John doporučil si je pořídit, a pak oslovit policii. Mezi zveřejněním kauzy a nahlášením případu proběhly dva dny, a tak by podle Johna bylo důležité zjistit, zda policie už tehdy začala konat.

Vesecká po svém odchodu sklidila ještě jednou kritiku

Vyšetřování korupční kauzy na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) vyvolalo kompetenční spor mezi Hercegovou a od Nového roku již bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou. Podle prohlášení Vesecké z 1. ledna se její kolegové nezabývají možnými podezřeními, jako je například neoznámení trestného činu či zneužití pravomoci veřejného činitele. Hercegová v pondělí uvedla, že Vesecká nemá právo dávat pokyny k rozsahu prověřování, a to ani v případě, že by byla stále šéfkou zastupitelství. Její chování může být podle Hercegové vnímáno jako ovlivňování.

"Právo přezkoumat policejní záznam o zahájení úkonů trestního řízení jakož i dávat pokyny k rozsahu a způsobu prověřování, včetně právního posouzení skutku, přísluší výhradně dozorovému státnímu zástupci," uvedla Hercegová v reakci na výroky Vesecké. Dodala, že zprostředkovaně by mohl kauzu posuzovat i státní zástupce dohlížející nad postupem nižšího státního zastupitelství. V takovém postavení však Vesecká nebyla ani jako nejvyšší státní zástupkyně a není ani nyní jako řadová státní zástupkyně, míní šéfka pražských státních zástupců.

Nejvyššímu státnímu zástupci nepřísluší podle Hercegové veřejně komentovat a vyjadřovat názor na živou trestní kauzu, protože by to mohlo být vnímáno jako neoprávněné ovlivňování způsobu prověřování konkrétní trestní věci.

Základní údaje ke kauze Drobil

Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím stihl Drobil Michálka odvolat. Ministr se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případ vyšetřuje protikorupční policie s podezřením na pokus o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Následně se objevily informace, podle kterých se Michálek ještě před zveřejněním kauzy neúspěšně snažil o osobní schůzku s Nečasem, poté se setkal aspoň s šéfem úřadu vlády. Podle MfD tak Nečas o věci delší dobu věděl. Premiér říká, že zavolal Drobilovi a požádal ho, ať pošle Michálka na policii. O žádném trestném činu jsem nevěděl, uvedl již dříve. Server euro.cz poté přišel se zprávou, že ještě dříve se Michálek setkal s Johnem. Ten řekl, že koncem léta s Michálkem opravdu hovořil, ale šéf SFŽP prý tehdy neměl v ruce žádné důkazy. John mu poradil, ať si pořídí nahrávky za použití techniky, kterou disponují někteří novináři, například jeho bývalý kolega z televize Nova a nynější reportér MfD Janek Kroupa. Podle některých právníků se Nečas nebo John mohli dopustit trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám