Hlavní obsah

Poslanci zpovídali Jourovou kvůli nominaci na eurokomisařku, výbor ji podpořil

Novinky, jas

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti představil Věru Jourovou (ANO) jako kandidátku ČR na post eurokomisařky. Poslanci následně Jourovou zpovídali a zjišťovali její pohled na jednotlivá témata. Následně podpořili její nominaci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová z hnutí ANO.

Článek

Nynější ministryně pro místní rozvoj konstatovala, že z hlediska osobních preferencí by v Evropské komisi upřednostnila oblast regionálního rozvoje, nicméně je připravena ujmout se portfolia průmyslu, dopravy či institucionálních vztahů.

„Naše situace vyžaduje flexibilitu,” konstatoval s poukazem na výběr „resortu” Sobotka, který zároveň připomněl, že některé státy nabídly na eurokomisaře více osob a o rozdělení portfolií se povede ještě složitá diskuse.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jourová uvedla, že ať bude v její kompetenci jakékoliv portfolio, chce v prvé řadě úspěšně zvládnout jeho řízení. Ráda by si rovněž vytvořila profesionální tým spolupracovníků a s prací komise více seznamovala českou veřejnost. „Je potřeba napravit některé mýty,” dodala s poukazem na to, že Češi svůj nezájem o EU zdůvodňují mimo jiné i nedostatkem informací.

Při dotazu na jazykové vybavení Jourová konstatovala, že velmi dobře ovládá angličtinu, domluví se rusky a díky pracovním zkušenostem má i znalosti rumunštiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám