Hlavní obsah

Koaliční partneři doporučí Jourové do týmu své lidi

Kandidátka na českou eurokomisařku Věra Jourová (ANO), na jejíž nominaci se v pondělí dohodla koalice, si bude moci do týmu svých spolupracovníků vybrat osoby, které jí doporučí sociální demokraté a lidovci. Podle Jourové se na tom koalice dohodla. ČR chce podle ní primárně usilovat o post eurokomisaře pro regionální rozvoj, administrativu a dopravu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová by měla zamířit do Evropské komise.

Článek

Koaliční partneři si za to, že kandidátkou na eurokomisařku bude zástupkyně ANO, vymohli několik věcí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v pondělí uvedl, že výměnou za stažení kandidáta ČSSD, kterým byl exministr financí Pavel Mertlík, bude více peněz na sociální služby a vyšší růst minimální mzdy. Kromě toho strany také nominují své zástupce do týmu Jourové. [celá zpráva]

"Dostávám tipy na lidi, kteří už teď pracují v Bruselu," řekla Jourová. Několik velmi dobrých tipů dostala od státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. "Do pondělí bych měla dostat tipy, které mi dají koaliční partneři. Na tom je dohoda," uvedla Jourová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další podmínky nejsou, tvrdí Jourová

Na dotaz, zda je podmínkou, aby si někoho z těchto nominantů vybrala, dodala: "Takhle to nezaznělo, ale jsme dohodnuti, že si od nich vezmu kandidáty a budu je zvažovat."

V médiích se už dříve spekulovalo o tom, že ČSSD by mohla podpořit ministryni pro místní rozvoj jako eurokomisařku také výměnou za obsazení postu generálního ředitele státní služby. Podle Jourové však na koaličním jednání žádné takové personální požadavky vzneseny nebyly.

Na tom, že Jourová bude kandidátkou na českou eurokomisařku, se v pondělí shodla koalice. Ve středu o tom bude jednat sněmovní výbor pro evropské záležitosti, ve čtvrtek by pak nominaci měla vláda definitivně potvrdit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám