Hlavní obsah

Poslanci po šesti dnech schválili korespondenční volbu v prvním kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna šest dní řešila koaliční návrh na zavedení korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Projednání obstruovala opozice svými dlouhými projevy. Zástupci koalice ale stanovili pevný čas hlasování na čtvrteční 15. hodinu. Po více než 63 hodinách jednání tak předlohu schválili v prvním čtení.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 25.1.2024Video: psp.cz

 
Článek

Poslanci řešili korespondenční volbu už od minulé středy. V noci měli zákonodárci většinou pauzy, a to i s ohledem na odpočinek zaměstnanců Sněmovny.

Pevné hlasování koalice určila na čtvrtečních 15 hodin. Podle jejích zástupců už vše bylo řečeno, mohl promluvit každý poslanec a na plénu už se neobjevovaly žádné nové argumenty k předloženému návrhu.

O slovo se chvíli před stanoveným časem hlasování hlásilo ještě 32 poslanců. Debata byla však omezená, poslanci v ní mohli mluvit nejvýše dvakrát po deseti minutách. Omezení se ale nevztahovalo na řečníky s přednostním právem ani na takzvané krátké faktické poznámky.

Koalice určila pevný čas hlasování korespondenční volby. ANO na protest opustilo sál

Domácí

Poslanci hlasovali nejprve o návrhu opozičního hnutí SPD na zamítnutí předlohy a o návrhu ANO na její vrácení předkladatelům k přepracování. Opozice ale vzhledem ke koaliční většině neuspěla.

Následně Sněmovna postoupila volební novelu k projednání ústavně-právnímu a zahraničnímu výboru.

„Návrh neprošel standardním právním procesem, takže zůstává pachuť odborníků, kteří se staví proti návrhu, a vy to nechcete slyšet,“ rozčiloval se na plénu ještě šéf SPD Tomio Okamura.

Korespondenční volba by se podle koalice měla týkat už parlamentních voleb v příštím roce, od roku 2026 pak též voleb evropských a prezidentských.

Poštovní hlasování je samozřejmostí v drtivé většině členských zemí EU. Opozice přesto tento krok odmítá s odůvodněním, že jde o ohrožení demokracie.

Po konci jednání o korespondenční volbě poslanci ve Sněmovně ještě zůstali. Deset minut po ukončení bodu se sešli z podnětu ANO k návrhu zákona tohoto hnutí o celostátním referendu a pak ještě k předlohám šestice krajů ke změnám v rozpočtovém určení daní. Očekává se, že schválení návrhů programu těchto mimořádných schůzí koaliční většina ale neumožní.

Zeman po dlouhé době na veřejnosti: Za zesměšnění vlády na semináři SPD sklidil ovace vestoje

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám